Акцент на деня: С и без коронавирус

17:30, 10 мар 20 25 5166 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

България ще бъде разделена на зони – такива с коронавирус и такива без коронавирус. И в зависимост от това дали дадена област има инфекция, или не ще бъдат предприети различни мерки за сигурност. Тепърва предстои щабът за борба със заразата да определи какви точно ще бъдат разпоредбите.

До този момент заразените области са две – Плевен и Габрово, където има установени четири случая на положителни проби за коронавирус. Издирват се и се тестват и хората, които са имали контакт със заразените.

Заради въвеждането на зоните, премиерът Бойко Борисов разпореди да се преразгледат светкавичните забрани и мерки, които бяха предприети, след като се разбра, че коронавирусът вече е и у нас. Сред тях са преустановяването на всички културни събития, включително театри, кина и концерти и спортните събития без публика; препоръка да не се посещават туристически обекти, непровеждането на училищни екскурзии и мероприятия с деца, дезинфекцирането на градския транспорт и метрото и др. Със сформирането на зоните се очаква част от тези мерки да отпаднат там, където няма регистрирани случаи на заболели.

Най-голяма полемика сред обществото предизвика затварянето на театрите. Актьорската гилдия се разедини около мненията дали мерките са адекватни или не и доколко това ще навреди на театрите. Пред TOPNOVINI.BG обаче актрисата Теодора Духовникова апелира колегите си и обществото да не мрънкат, а да подходят отговорно в ситуацията. Имаше обвинения дори, че чрез тази разпоредба Министерството на културата цели да спре за известно време дотациите и така да спести пари на бюджета. Това обаче предизвика гнева на премиера Бойко Борисов, който дори нарече тезата „глупост“. Заради това нареди на министъра на културата Боил Банов да преразгледа мерките. Борисов дори предложи да се продават билети през едно място, така че хората в залите да не седят прекалено близо един до друг, както и да се следи на опашките на касите да се спазва достатъчна социална дистанция.

Междувременно стана ясно и че България работи активно за борба с коронавируса. В София Тех Парк се разработва молекула за лечение на заразата, а институтите на БАН работят съвместно с фирмите производители на предпазни маски и защитни облекла, за да създадат достатъчно качествени продукти за масова употреба. Докрая на деня се очаква от Турция да пристигнат и два ТИР-а с маски и облекла като знак на приятелство към България. А премиерът Бойко Борисов обясни, че предната вечер гранични полицаи са предотвратили първия опит у нас за износ на над 7500 маски.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама