Ангел Кунчев: Заразените с коронавирус са в изолирана сграда към „Пирогов“

07:14, 11 мар 20 25 2293 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Заразеното с COVID-19 семейство е в изолирана сграда към „Пирогов“, това каза в ефира на bTV  главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Той допълни, че спешната болница не е затворена и ще работи с пациенти.

Вчера положителни проби за коронавирус дадоха 66-годишна жена и 74-годишен мъж. Кунчев обясни, че жената отива в „Пирогов“ на собствен ход, след като се е почувствала зле. Колабирала е на входа на спешната болница.

Първата пратка с лични предпазни средства от Турция пристигна у нас

„Установява се тежка пневмония, която има характеристиките на коронавирус, взима се проба. Много бързо стават резултатите, защото тестът е направен в София. Така започнахме да разплитаме кълбото“, каза Кунчев и допълни, че след това е тестван и 74-годишният ѝ съпруг, който също е бил в болницата.

По думите на Кунчев близките на семейството са хоспитализирани в болница и се чака резултат. Общо 89 души са били контактни със заразените, сред тях е медицинският персонал и пациенти в „Пирогов“.

Кунчев обясни, че вчера болницата е прекъснала работа, за да може заразените пациенти да бъдат преместени в отделна сграда. Той заяви, че всички, за които има съмнения, ще бъдат настанени там.

„Тя е отворена, има и пациенти и персонал. София не може без „Пирогов“. Не обмисляме да прекратяваме дейност, но моля гражданите да се съобразяват и да го търсят само при нужда, с оглед да не се претоварва системата“, каза д-р Кунчев. По думите му хората, които са работили във Второ вътрешно отделение, където е бил настанен мъжът, също са поставени под карантина.

ИЗВЪНРЕДНО: Два нови случая на коронавирус

"Ще има още много положители проби. Вирусът ще бъде около нас. Трябва да свикнем с тази мисъл и да ограничаваме контактите. Да търсим медицинска помощ само когато е много необходима и да избягваме места със струпване на хора. Част от заразените няма да разберат, други ще имат лека клинична картина и само най-възрастните ще бъдат в по-тежко състояние", обясни доц. Ангел Кунчев.

Бившият директор на болницата доц. Спас Спасков коментира сутринта, че няма основане за затваряне на "Пирогов". "Въпросът не е да изпадаме в паника всички, а да станем по-дисциплинирани",
отбеляза той. 

„Извозихме 8 души, които са били контактни със заразените. Доколкото знам, става въпрос за техни близки. Нощта е минала спокойно. Не сме имали ПТП, имахме обаче 2 инсулта. Спешните случаи се поемат от други болници. Взети са всички мерки – имаме скафандри, очила, ръкавици, маски”, заяви пред Нова телевизия Катя Сунгарска, говорител на ЦСМП София.

От Столична община обявиха, че на този етап здравните заведения в София разполагат със свободни легла. Общината има готовност в рамките на 72 часа да превърне Втора градска болница в инфекциозна. Целта е да бъде овладяна евентуална здравна криза.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама