Нaсекомо със „смахнат“ усет за мода ще носи името на Лейди Гага

16:20, 11 мар 20 / Любопитно 25 1719 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Нов вид насекомо със „смахнат“ усет за мода е кръстено на ексцентричната поп звезда Лейди Гага, съобщи CBS, цитирана от БТА.

Семейството на рогатите цикадки е сред най-удивителните и причудливи насекоми, познати на човечеството. Представителите му имат характерни издатъци, напомнящи за рога или разклонени еленски рога, и често наподобяват разноцветни флагове или мъртви листа на растения. Когато му се предоставя възможността да избере наименование на новооткрит вид, дипломираният студент Брендан Морис от университета на Илинойс в Урбана-Шампейн няма съмнение как ще го кръсти - на известната с ексцентричните си, на моменти дори "смахнати" метаморфози Лейди Гага.

Насекомото, което спада и към нов род и е от женски пол, е наречено Kaikaia gaga. За първи път е открито преди 30 години в тропическа гора в Никарагуа.

Морис и съавторът на проучването, ентомологът Кристофър Дитрих, попадат на екземпляра сред приблизително 1000 образци, предоставени им от Музея по естествена история Карнеги в Питсбърг. Тъй като не са успели да извлекат ДНК от въпросния женски екземпляр, Брендан Морис планира пътешествие до същата гора в Никарагуа, където е открит, за да търси негови живи родственици.

„Ако някое насекомо заслужава името на Лейди Гага, то това е представител на семейството на рогатите цикадки - създания с щури израстъци и смахнат усет за мода, които комуникират помежду си чрез пеене“, казва Брендан Морис.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама