Румен Радев разговаря с председателя на ВКС за промените в Конституцията

17:36, 11 мар 20 / Политика 25 1776 Шрифт:
Topnovini

Румен Радев се срещна с председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Разговорът е в рамките на инициирания от държавния глава широк дебат за необходимостта от промени в Конституцията. Двамата са обсъдили конституционния модел на съдебната власт, статутът и функциите на Висшия съдебен съвет (ВСС), възможностите за въвеждане на индивидуалната конституционна жалба, предадоха от Президентството.

Смисълът на консултациите, които започнах, е да се състои диалог и да бъдат представени различните гледни точки, за да бъдат засилени гаранциите за защита правата на гражданите, заяви президентът Румен Радев по време на срещата.

Радев: Решенията за промени в Конституцията трябва да вземаме сами

Държавният глава проведе вече срещи с председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков, с представляващия ВСС Боян Магдалинчев и членове на Съвета, както и с главния инспектор в Инспектората към ВСС Теодора Точкова. Инициираният широк дебат за необходимостта от промени в Конституцията започна с консултации с представители на академичната общност и с неправителствени организации.

Предстоят срещи с ръководители на други институции в съдебната власт, както и с парламентарно представени политически сили.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама