МВнР: Сърбия отвори границата си за тировете ни

21:57, 11 мар 20 25 4297 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Сърбия е отворила тази вечер границата за транзитно преминаващи тирове. Очаква се българските шофьори да могат безпроблемно да се приберат в България, съобщиха от МВнР. Информацията е на посолствата ни в Сърбия и Хърватия.

Очаква се чакащите на границата на Словения с Хърватия и на Хърватия със Сърбия български шофьори да могат да се приберат безпроблемно в България.

Представители на задграничното ни представителство в Загреб са разговаряли с ръководителите на ГКПП „Баяково“ на границата със Сърбия и ГКПП „Брегана“ на границата със Словения.

СЗО: Коронавирусът вече е пандемия

 

По-рано от МВР на Сърбия потвърдиха след разговори на посланика ни в Белград Радко Влайков, че българските тирове ще бъдат пропуснати на сръбска територия, ще бъдат групирани и ще им бъде осигурен полицейски ескорт за безпроблемно транзитно преминаване през Сърбия до българската граница. Консулът ни от Белград е на сръбско-хърватската граница, за да поддържа контакт с шофьорите.

На 10 март във връзка с въвеждането на мерки за възпрепятстване на разпространението на болестта COVID-19 в Сърбия бе въведена временна забрана до края на март за влизане на територията на страната на чужди граждани, пристигащи от Италия, Китай, Южна Корея, Иран и Швейцария.

По тази причина на хърватско-сръбската граница бяха блокирани около 50 български тежкотоварни камиона. 

Първи заразен с коронавирус в Турция, седем нови случая в Сърбия

На ГКПП Обрежие-Брегана на словенско-хърватската граница също се намират около 50 български тира, които не бяха допускани на територията на Хърватия, тъй като в пътните им листове е записано, че трябва да се завърнат в България през Сърбия. Посолствата ни в Любляна и Загреб продължават да са ангажирани да осигурят храна и вода на чакащите български шофьори.​

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама