Forbes: Пандемията ще доведе до "пълзяща рецесия" по различно време

21:20, 11 мар 20 25 3746 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Пълзяща рецесия през различни страни и по различно време е най-вероятният икономически ефект от пандемията на коронавирус по света. Това се казва в анализ за авторитетното издание Forbes. Новият патоген е основен фактор за несигурност в глобалната икономика и сценариите зависят от разпространението на болестта, нейната продължителност и икономическото възстановяването след затихването ѝ, предаде БНТ.

В борбата с пандемията общественото здраве и икономиката влизат в конфликт, въпреки че силната икономика означава хигиена, чиста вода, по-добра храна и здравеопазване, отбелязва анализатор на Forbes.

СЗО: Коронавирусът вече е пандемия

В миналото най-острите зарази са затихвали бързо, докато по-меките се оказват трайни и пламват отново. Не е изключено коронавирусът да се превърне в сезонно заболяване като настинката и грипа, разсъждава авторът на Forbes Бил Конърли.

Досега китайският опит сочи, че производството и транспортът се възстановяват и при този сценарий спадът ще продължи едно тримесечие, а не две, приети като знак за рецесия. Не са изключени и продължителни ефекти.

В общия случай хората, които не могат да работят заради въведените мерки, ще имат по-малко пари, но пък заетите със стабилни доходи ще имат повече средства за харчене след края на епидемията. Така през 2020 г. се очертава пълзящо забавяне на световната икономика по места, но не и глобална рецесия. Ръстът обаче ще е по-слаб от очаквания, заключава Forbes.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама