Затвориха 28 обекта на стоков базар "Илиянци" след спецакция

13:55, 12 мар 20 25 6414 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Полиция и здравни власти проведоха специализирана операция на стоков базар “Илиянци“ в София, съобщи БГНЕС.

Акцията започна рано тази сутрин. В района имаше полиция и жандармерия. Входовете към борсите бяха блокирани, всеки искащ да влезе се проверяваше. Освен документи се проверяваше и здравният статус на хората. Част от акцията на властите е проверка и на произхода на стоките, предлагани на "Илиянци".

По-късно от МВР обясниха, че стриктно са били проверени всички търговски обекти на територията на тържището за спазване на санитарно-хигиенните норми, данъчно-осигурителното законодателство и наредбите за пожарна безопасност. Проверки са извършени и с цел установяване на евентуални икономически престъпления, незаконно пребиваващи и издирвани лица.

В хода на специализираната операция до този момент са инспектирани 31 обекта. За 28 от тях СРЗИ е издала предписания за спиране от експлоатация. Служители от инспекцията по труда са издали 2 предписания и 5 акта за установени административни нарушения за лица, работещи без трудови договори. От НАП са съставени 11 акта и съответно 11 съобщения за запечатване на търговски обекти. 9 са съставените актове от служители на пожарната. Полицаи от отдел „Икономическа полиция“ - СДВР са образували 1 досъдебно производство по чл. 172 б от НК.

Според главния здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев Може да се очакват и други подобни акции освен в "Илиянци". "Не става въпрос за вноса на стоки от Китай, тъй като доказано те нямат отношение към разпространението на коронавируса. По-скоро разпореждането на главния прокурор беше на базата на първичната информация, че синът на засегнатите двама пациенти е работел там. Впоследствие тя се оказа неточна, той е работел на гара "Илиянци". Но фактът, че това е място, където се събират много хора, прави една такава акция полезна - в смисъл проверка как работят хората там, дезинфекция и по възможност намаляване на струпването на големи групи хора", коментира Кунчев. Националният кризисен щаб е бил уведомен за тази акция и се действа координирано.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама