Ежедневното консумиране на авокадо прави чудеса

18:40, 12 мар 20 25 4669 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ежедневното консумиране на авокадо подобрява способността за съсредоточаване на пълните и затлъстелите хора, съобщи „Медикъл експрес“, цитиран от БТА.

Учените от университета на Илинойс в Урбана-Шампейн установиха това с 12-седмично изследване, обхванало 84 души с повече или по-малко излишни килограми.

Те са получавали ястия с еднакви калории и макросъставки, но едната група всеки ден имала в менюто и по едно авокадо. Направените в началото и в края на периода когнитивни тестове показаха, че авокадото подобрява показателите в единия от тестовете, който измерва недостига на внимание. При другите два когнитивни теста разлика няма.

Авокадото съдържа много лутеин, който подпомага паметта. Освен това е богато на мононенаситени мазнини и фибри. Възможно е те да допринасят за установените когнитивни ползи.

Възможно е и други хранителни източници на лутеин, фибри и мононенаситени мазнини, като зелените листни зеленчуци или яйцата също да носят подобни когнитивни ползи.

„От предишни изследвания е известно, че хората с наднормено тегло или затлъстяване са застрашени повече от когнитивен упадък и деменция като възрастни“, каза ръководителят на изследването проф. Наиман Кан.

„Затова искахме да проверим дали някакъв подход в диетата може да допринесе за когнитивното здраве, особено на средна възраст“, допълни специалистът.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама