В Елена издигат паметник на Иван Кършов

14:30, 12 мар 20 25 2581 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Общинският съвет в Елена даде разрешение за поставяне в града на бюст-паметник на забележителния родолюбец Иван Кършов. Идеята е на Инициативния комитет за провеждане на родовите срещи на потомците на болярина Кършо. Монументът ще бъде поставен близо до паметника на неговите внуци, петимата братя революционери Кършовски, и до запазената и днес къща, която Иван Кършов построява и живее в нея след идването му в Елена. В тази къща Васил Левски и Ангел Кънчев основават частния таен революционен комитет.

Иван Кършов е роден през 1769 г. и от него започва разклонението на родословното дърво. Той е първият от рода, трайно заселил се в Елена и за когото има писмени сведения. Бил буден и грамотен за времето си човек – даскал е в килийното училище, уредено в собствената им къща в Кършовци, до с. Велковци. Приписка в стар молитвослов свидетелства, че през 1800 г. Иван Кършов е бил в състава на тричленната делегация, ходила в Цариград да иска разрешение за изграждането на кале в Елена за защита от кърджалийските набези. Той дарява част от двора си за изграждане на най-голямата църква в Елена – „Успение на Пресвета Богородица“. С името му е свързано и друго родолюбиво дело. Заедно с Дойно Граматик отива в Котел да преписват Паисиевата „История славянобългарска“. За съжаление, Кършовият ръкопис е изгубен – предполага се, че е изгорял по време на Освободителната война, а Дойновият се съхранява в Народната библиотека.

Революционер по дух, Кършов прегръща идеята за народна свобода. Деен участник е във Велчовата завера. По чудо остава жив след разгрома й, като успява да премине Дунава и да се спаси във Влашко. Не след дълго, по примера на завераджиите, започва да събира вярна дружина за бъдещи действия, която да повдигне народа против турското владичество. Известното в историята Кършово съзаклятие също е обречено на неуспех.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама