НОИ: Няма опасност за осигурителната система заради болничните при карантина

15:06, 12 мар 20 25 2119 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Общо 463 са болничните листове, издадени с причина карантина към днешна дата, като 57 от тях са свързани конкретно с коронавирус. Това съобщи Георги Терзийски, началник отдел в Националния осигурителен институт (НОИ), предаде БНР. Институтът прави всекидневен мониторинг на болнични листове.

"Тук не говорим за 57 души с диагноза коронавирус, а по-скоро за лица, които по указание на регионалните здравни инспекции подлежат на такава карантина, например, хора, които се завръщат от рискови райони", обясни Терзийски.

Хасан Адемов: Медицинските сестри не стигат, системата е изправена пред проблем

В териториалното поделение на НОИ в Габрово е постъпило сведение от Областната дирекция на МВР в града за петима души, завърнали се от Италия и подлежащи на домашна карантина в срок от 14 дни и които не са открити на посочените адреси.

НОИ прави всекидневен мониторинг на издадените болнични листове с причина карантина, заяви управителят на НОИ Ивайло Иванов. Той допълни, че в бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2020 г. са предвидени разходи за фонд „Общо заболяване и майчинство“ в размер на около 1,3 милиарда лева. От тях близо 633 милиона лева са за парични обезщетения за временна неработоспособност, включително и карантина.

Управителят на НОИ подчерта, че с тези над 600 милиона лева ще могат да бъдат изплатени над 18 милиона работни дни за временна неработоспособност, където се включва и карантината. Той сподели, че през първите два месеца на 2020 г. спрямо същия период на 2019 г. се отчита и спад с близо 130 хиляди в общия брой на приетите болнични листа.

Ето какви мерки се въвеждат в страната срещу коронавируса

„Ако при екстремни обстоятелства все пак възникне недостиг на средства, НОИ може да инициира промяна в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване, да бъде одобрен допълнителен трансфер от Министерския съвет по бюджета на института с източник централния бюджет или да инициира компенсирани промени по разходите в консолидирания бюджет на ДОО, с други думи да се вземат средства от една осигурителна програма и да се прехвърлят в друга, ако не се превишава общото ниво на разходите“, допълни още Ивайло Иванов.

По повод факта, че в териториалното поделение на НОИ в Габрово вече е постъпило сведение от Областната дирекция на МВР в града за пет лица, завърнали се от Италия и подлежащи на домашна карантина за срок от 14 дни, които не са открити на посочените адреси, той уточни: „Предстои по най-бързия начин да разберем тези хора осигурени ли са по българското законодателство, имат ли издадени болнични. Всяко от 28-те териториални поделения на НОИ има задължението да ни уведомява при всеки установен случай на неспазване на наложена карантина“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама