Ресторантьорите са пред фалит заради коронавируса

15:28, 12 мар 20 25 4191 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

От Асоциацията на заведенията обявиха, че мерките срещу разпространението на коронавирус им струват твърде скъпо. Препоръките за избягване на закрити обществени места предизвиква масов отлив на клиенти от заведенията за хранене и развлечение.

Според Асоциацията мерките ще изправят пред банкрут цял един бранш, даващ работа на хиляди българи. Те питат премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов: „Какво ще се случи със заплатите и осигуровките на хилядите наши служители, когато нямаме приходи, с които да ги заплатим? С какви средства ще платим наемите на обектите си и задълженията към нашите доставчици?“.

„Настоящата криза е безпрецедентна в световен мащаб и поставя всички ни пред сериозно изпитание - Вас като държавници, които трябва да опазят живота и здравето на нацията, а всички нас – работодатели, търговци, собственици на бизнес, родители, граждани и хора поставя в изключително критична ситуация, поставяща под сериозно съмнение оцеляването на бизнеса ни, запазването на работните места, съдбите на хиляди хора и техните семейства“, посочват от заведенията.

„Вярваме, че държавните органи разполагат с нужния експертен капацитет, който разбира пазарните реалности и би следвало да е наясно, че няма да издържим още дълго. Липсата на приходи съвсем скоро ще доведе до масови фалити и верижна реакция със сериозни социални последици, която неминуемо ще повлече и други сектори в икономиката, освен ако не се предприемат спешни действия от страна на държавата за налагане на мораториум върху заплащането на наеми, данъци, осигуровки, кредити и всички други текущи парични задължения от предприятията в бранша ни до отпадане на настоящата извънредна ситуация.

От Асоциацията настояват да се предвидят данъчни облекчения, отпускане на средства за доплащане на заплати, подпомагане за спиране и отсрочване на плащането на задълженията им за данъци, такси, осигуровки, наеми и кредити до отпадане на обуславящата епидемиологична обстановка.

Акцент на деня: Затворено до второ нареждане

Те посочват, че подобни мерки са предприети и в други държави. В Италия вече има намаляване на данъците и данъчен кредит за компании, отчитащи 25% спад на приходите, спиране на ипотечните плащания на домакинствата, мораториум върху вноски по кредити за компании и домакинства, както и отпускане на средства за доплащане на заплати за работници, изправени пред съкращения. В Англия също са намалени бизнес тарифите за ресторанти и е отсрочено заплащането на дължимите данъци.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама