23% увеличение на смъртността от COVID-19 в Италия за ден

19:53, 12 мар 20 / Свят 25 4475 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Италианските здравни власти съобщиха, че от новия коронавирус в страната са заразени 15 113 спрямо предишните 12 462. Това е най-голямото дневно увеличение в абсолютна стойност, откакто заразата излезе наяве на 21 февруари. Смъртните случаи от епидемията от коронавируса в Италия през последните 24 часа са се увеличили със 189 до 1016. В сравнение с вчера, инфекцията се е увеличила с 21%, а смъртността - с 23%.

Най-засегнатият регион остава Ломбардия, със 744 починали и 8725 потвърдени случая на заразени, следвана от Емилия-Романя със 146 починали и 1947 заразени.

По данни на службата от първоначално заразените 1258 напълно са се възстановили, спрямо 1045 предишния ден.

По-рано генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейсус отправи критика към отделни държави, които подценяват заразата. Без да съобщава, кои държави има предвид, Гебрейсус изрази притеснението на организацията, че не всички държави в света въвеждат ограничителни мерки, предаде БТА.

Оптимистично звучи обаче информацията на китайския държавен комитет по здравеопазването, че броят на новите случаи на заболяването става все по-малък.

Официално: Пикът на коронавируса в Китай е преминал

Над 126 хиляди вече са заразените в световен мащаб, а починалите са повече от 4600 души. Шведската активистка Грета Тунберг призова петъчните демонстрации срещу климатичните промени да се провеждат онлайн заради заплахата от коронавируса.

Иран е регистрирал 75 нови смъртни случая през последните 24 часа, съобщи министерството на здравеопазването в Техеран.

Първият смъртен случай в Полша е регистриран в град Познан. Първи починали от болестта има и в Гърция и Австрия.

Първа жертва на коронавируса в Австрия

Заради големия брой заразени Словения обяви епидемия. Според премиера Марян Шарец, това е необходима мярка, предвид случващото се както в Словения, така и в съседните държави, предаде БГНЕС.

Официално в страната има 82 потвърдени случая на коронавирус, като за последното денонощие броят на заразените се е увеличил с 26. Здравните власти в Словения прогнозират, че през следващите дни ще има увеличение на броя на заразените. Активирани са всички служби за гражданска защита.

Словенската полиция започна да връща идващите от Италия камиони, тъй като съседна Хърватия не позволява влизането им на своя територия, в резултат на което възникна напрежение в Словения.

Въвеждат се и гранични проверки, спират се международни пътувания от и до страната. Затварят се училища, съобщи премиерът Петер Пелегрини. В страната има 16 потвърдени случаи на заразата.

Извънредно положение обяви Унгария.

Извънредно положение за 30 дни е обявено и в Чехия. Забранява се посещение в ресторанти след 20 часа, както и всякакви публични прояви с участието на над 30 души. На чехите се забранява да посещават рискови държави, а на чужденци от рисковите райони да влизат в Чехия. 

Словакия обяви, че всеки гражданин, който се връща от чужбина, ще бъде подлаган на 14-дневна карантина. Моловете ще бъдат затваряни през уикендите, отворени остават магазини за храна и аптеки.

В Холандия потвърдените случаи на заразяване с коронавируса се увеличиха днес до 614 от 503 ден по-рано. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама