Борисов пита Путин за респиратори за болни от коронавирус

17:24, 12 мар 20 / Политика 25 3439 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бойко Борисов обсъди по телефона ситуацията с коронавируса с руския президент Владимир Путин.

За броени дни българската индустрия се реорганизира, за да произведе и осигури необходимите защитни облекла за медицинските екипи в цялата страна. Прилагаме всички утвърдени от световната медицинска общност мерки за ограничаване на заболяването“, заяви Борисов пред Путин, съобщиха от МС.

Путин постави също въпроса за възможността България да закупи от Русия респиратори, които са изключително важни за лечение на пациентите с коронавирус. В хода на разговора бе изтъкнато, че руските учени полагат сериозни усилия в разработване на ваксина срещу COVID-19.

9 нови случая на коронавирус у нас

По време на разговора беше обсъдена и ситуацията в Сирия. Премиерът подчерта, че на българо-турската граница има нулева нелегална миграция. „Продължаваме с цялата си воля да се борим за мир и добросъседство. Убеден съм, че само с дипломация могат да бъдат решени конфликтите“, заяви Борисов. Той изрази увереност, че разумът и диалогът ще надделеят, за да се спре хуманитарната криза.

Друг акцент на разговора бе енергетиката. Министър-председателят информира руския президент за напредъка по строителството на „Балкански поток“, който ще утвърди ключовата роля на България в транспортирането на природен газ в Европа за десетилетия напред. До момента над 20 000 тръби се намират в строителните бази, а на пристанище „Бургас“ има доставени още над 6000 броя. Общо разнесените тръби по трасето са над 140 км, от които са заварени над 120 км.

Борисов: На пристанище "Бургас" ежедневно пристигат тръби за „Балкански поток“

„Заинтересовани сме от продължаване на сътрудничеството с Русия в областта на природния газ, при стриктното спазване на европейските правила, с цел гарантиране на сигурността на газовите доставки за България и региона”, заяви по време на разговора Бойко Борисов. Премиерът приветства постигнатото споразумение между „Газпром експорт“ и „Булгаргаз“ за намаляване с 40,3 % на цената на доставките на природен газ за България във връзка с решението на Европейската комисия.

В телефонния разговор президентът на Руската федерация Владимир Путин поздрави премиера Бойко Борисов по повод националния празник на България – 3 март.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама