Обявяваме извънредно положение заради коронавируса

00:11, 13 мар 20 25 7443 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

Във връзка с разрастващата се епидемия Министерски съвет ще предложи на Народното събрание обявяване на извънредно положение заради коронавируса. Това стана ясно след двучасово заседание на кабинета тази вечер, предаде репортер на TOPNOVINI.BG.

Това ще позволи издаване на заповеди за затваряне на училища, детски градини, забрани за провеждане на спортни мероприятия, конференции и др. Премиерът Бойко Борисов заръча на външно министерство да актуализира сайта си за забрани за пътуванията в други страни. Министерството на здравеопазването ще посочва граждани от кои страни да не могат да влизат в страната.

Списъкът със забранените за пътуване държави ще бъде динамичен, като ограниченията ще бъдат въведени докрая на тази седмица. Предстои да се прецизират текстовете във връзка с това дали българите, които в момента са в страни с висока зараза от коронавирус, ще могат да се върнат у нас. "Не бих посъветвал никой българин да напуска страната в посока някоя от рисковите дестинации", заяви вицепремиерът Томислав Дончев и подчерта, че това не означава затваряне на граници. Страните с висока концентрация на вируса към момента освен Италия са Иран, Китай, Южна Корея, Малдивите и др. 

23 са случаите на Covid-19 у нас, като един от тях е на починалата в "Пирогов" 66-годишна жена.

23 са вече случаите на коронавирус в България

"България въведе мерки на 28 февруари и ни се подиграваха. Франция затваря училища и университети в понеделник. Мерките не дават достатъчни резултати. Днес избягаха 14 души от карантина“, каза премиерът и обясни, че това е причината за въвеждане на по-строги мерки.  

Борисов нареди НЗОК да направи клинична пътека само за коронавируса, за да знаят лекарите и здравните работници какви пари ще получат за труда си. Той поръча на здравния министър да се купят и възможно най-много респиратори, които са нужни да лечението на заразените с коронавирус. По тази тема премиерът е разговарял с руския президент Владимир Путин, който е обещал, ако е възможно България да получи респиратори от Русия.

"Спорихме много ресторантите и моловете дали да се затворят. Но за ресторантите считаме, че има много домакини, които работят и не готвят, а все пак хората трябва да се нахранят. Но нощните клубове и дискотеките трябва да се затворят незабавно - там се прегръщат хората. Това е хубаво, но трябва да го ограничим", коментира премиерът.

Борисов нареди и на МВР да издирва тези, които не спазват указанията, и да ги задържа, за да не разнасят заразата. "Сега е моментът да покажем дали сме патриоти - да се погрижим за възрастните хора, за социално слабите", посочи той и подчерта, че всички тези мерки се въвеждат заради здравето на хората.

"Отсега съм възложил на кметове и областни управители да говорят с погребалните агенции, защото близките на починалите са под карантина. И сега сме направили така, че да държат починалите в камери и след като изтече карантината, да ги погребат", коментира Борисов. "Това не е чума, не е ебола, не е толкова страшно заболяване, но паниката е голяма", подчерта той.

Според вицепремиера Томислав Дончев въпреки, че сме една от страните с най-малко установени случаи на заразата, държавата трябва да предприеме нужните мерки.

Основните ограничения ще бъдат въведени в пътуванията за и от страната. Нужни са и по-строги мерки за спазване на социална дистанция – карантина, като нарушителите ще бъдат глобявани или ще им се спират социалните плащания. „Извънредно положение не означава спиране на стопанския стокооборот и ограничаване на правата. Няма място за паника, просто искаме държавата да вземе мерки навреме“, каза Дончев.  

Той обясни, че извънредното положение ще продължи колкото е нужно, но стремежът на правителството е да бъде възможно най-кратко.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама