Още смъртни случаи и забрани по света заради коронавируса

21:50, 13 мар 20 25 5182 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Люксембург регистрира първи смъртен случай от коронавируса, съобщи здравният министър Полет Ленерт. Общо в страната са регистрирани 34 носители на заразата. Властите наложиха ограничителни мерки, закрити са училища и детски градини, временно са забранени посещенията в старческите домове.

76-годишен мъж в южния щат Карнатака е първата жертва на коронавируса в Индия, съобщиха властите, цитирани от ВВС и БГНЕС. Починалият се е завърнал от Саудитска Арабия на 29 февруари. Властите твърдят, че се опитват да проследят онези, които са били в контакт с него.  В момента има повече от 70 потвърдени случая на заразени с вируса в Индия.

Първи случай на починал от коронавируса бе регистриран и в Норвегия, съобщи министър-председателката Ерна Сулберг и добави, че става въпрос за „възрастен човек”, предаде БТА.

Все повече страни въвеждат извънредни мерки се въвеждат по света заради коронавируса, съобщи bTV.

Обявяваме извънредно положение заради коронавируса

Испания постави четири града под карантина снощи. Те са около Барселона и ще бъдат отцепени за неопределено време, след като има чувствително нарастване на болните там. Броят на смъртните случаи в Испания достигна 84 - увеличение с 80% само за ден.

Американският щат Ню Йорк ще забрани събирания на повече от 500 души. Въвеждат се редица рестрикции, след като броят на потвърдените случаи в града достигна 95. В централата на ООН в Ню Йорк беше регистриран първи болен - сътрудничка на постоянната мисия на Филипините, което наложи затваряне на дипломатическата мисия.

Акцент на деня: Коронавирусът промени правилата на играта

Съпругата на канадския премиер Джъстин Трюдо – Софи Грегоар Трюдо, е дала положителни проби за коронавируса, предадоха световните агенции. От канцеларията на министър-председателя снощи съобщиха, че Софи Трюдо се чувства добре и ще остане в изолация. 47-годишният Джъстин Трюдо е в добро здраве и няма проявени симптоми, но като предпазна мярка и по лекарско предписание ще бъде в изолация за 14 дни, се казва в съобщението на канадското правителство.

В Европа белгийското правителство затвори всички училища, кафенета, ресторанти и повечето магазини. Заседанията по повечето дела в съдилищата са отложени поне с месец.

Извънредно положение заради коронавируса беше обявено вчера в Чехия, Словакия, Латвия и Естония. Заразените в световен мащаб са над 127 хиляди, смъртните случаи - 4700, съобщи БНР.

По време на 30-дневното извънредно положение в Чехия, където има 109 заболели, но няма смъртни случаи, хора от 15 рискови страни няма да бъдат допускани в страната. В Словакия, където има 21 заразени, от днес границите са затворени за всички чужденци, с изключение на идващите от Полша. Завръщащите се в Словакия ще бъдат поставяни под двуседмична карантина, училищата също преустановявт дейността си. В Латвия извънредното положение ще продължи до 14 април - там, както и в Естония, са затворени всички училища и университети.

За първи смъртен случай съобщиха Полша и Гърция, а жертвите в Италия надхвърлиха 1000, при заразени над 15 хиляди души. За справяне с икономическите последици правителството отпусна 25 милиарда евро. Нарасна броя на положителните проби във Великобритания до 590. На Острова починалите са десет, а във Франция - 61. Нови 75 смъртни случая за ден има в Иран.

Австрия няма да допуска на своя територия пристигащи от Италия, наложена е и забрана за събития на закрито с повече от 100 човека, училищата ще са затворени от следващата седмица до април, така ще постъпят и в Чехия, където занятията ще прекратят и университетите.

12 заразени с коронавирус на остров Кипър. Единият пациент е пътувал до Италия, друг е пристигнал от Гърция, а трети- от Германия, предава БТА. Последните двама са поставени под домашна карантина, а първият ще бъде преместен от градската болница в Лимасол в изолатор в болницата в град Паралимни.

Правителството на Северна Македония също прие нови мерки за превенция и разпространение на епидемията от COVID-19, съобщава МИА, цитирана от БГНЕС. Сред тях са указания за освобождаване от работа на хора стежки заболявания, затваряне на кина, театри, спортни съоръжения, заведения, казина и др. Преустановяват се и всички учебни заведения. Забранява се влизането на чуждестранни граждани от държави с висок риск съгласно списъка на Световната здравна организация. Ще има и съдебни наказания за нарушителите на предприетите мерки.

Силите за сигурност на Иран са получили нареждане да опразнят улиците в цялата страна в рамките на 24 часа в опит да спрат разпространението на новия коронавирус, заяви в петък шефът на въоръжените сили. Новосформирана комисия ще бъде натоварена с надзора върху „изпразването на магазини, улици и пътища“ като част от общонационално решение, което ще бъде приложено в рамките на следващите 24 часа, каза генерал-майор Мохамед Багери по телевизията.

Най-леки засега са мерките в Турция, където рестрикции още няма, но започна редовното дезинфекциране на местата на открито, където се събират много хора във всички 81 провинции на страната.

Коронавирусът продължава да вилнее и в спорта – заразен е мениджърът на „Арсенал“ Микаел Артета. Това стана ясно от резултатите от направените тази вечер тестове, съобщиха от клуба, цитирани от БНР. Веднага е последвало решение клубната база на лондончани да бъде затворена. Всички хора, които са имали някакъв контакт с наставника на "топчиите", ще бъдат поставени под карантина, допълват още от Арсенал. Това важи за абсолютно всички играчи и треньорския щаб на елитния английски тим.

Крилото на "Челси" Калъм Хъдсън-Одой пък е първият заразен с коронавирус футболист във Висшата лига. От клуба заявиха, че "е показал симпроми на грип в понеделник сутрин и затова не е тренирал". "Той се чувства добре и няма търпение да се завърне на терена", добавят лондончани. Всички играчи на "Челси" вече са под домашна карантина.

Въпреки всичко има и добри новини - за първи път Южна Корея съобщи за повече излекувани, отколкото новозаразени. Южнокорейските Центрове за контрол и превенция на заболяванията съобщават днес за 110 нови случая на зараза, което е по-малко в сравнение със съобщените вчера 114 случая на зараза. Така общият брой на заразените достигна 7979, а смъртните случаи нараснаха с три до общо 70. Съгласно разпространените данни оздравели са 177 души, които са били изписани от болници, където са били държани в изолация, съобщи dariknews.bg.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама