Три деца са заразени с коронавирус

08:20, 13 мар 20 25 12403 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Потвърдените проби за коронавирус са на хора предимно от областите София и Монтана, където пациентите са контактни на първото семейство, което беше регистрирано като случай в „Пирогов”. Това заяви на редовен брифинг началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски, съобщи Нова телевизия.

Три деца на възраст 4, 7 и 11 години са били контактни с болни затова също са в болница. "Те не са болни, нямат симптоми, контактни са. Дали са положителни проби. Положителните ще си седят под карантина вкъщи, само ако имат симптоми с над средно-тежно състояние ще са в болници. Две деца са в болница като контактни лица, защото родителите им са в болница", каза още той.

Обявяваме извънредно положение заради коронавируса

Мутафчийски обясни, че масово се нарушава карантината у нас. Според него всички държави са реагирали много адекватно, включително и България.
 
Той съобщи, че всички близки на починалата жена, която бе първият регистриран смъртен случай от коронавирус у нас, са под карантина. "Няма кой да погребе жената, 11 души от фамилията й са под карантина", посочи Мутафчийски.
 
По думите му една от причините за разрасналата се епидемия в семейството в "Пирогов" е било празненство, където са присъствали 24 души, 11 от тях са доказани с коронавирус, плюс двамата заболели - едната почина, другият се намира в критично състояние. "Лично разговях с дъщерята на починалата, лично съм я уведомил за лицата, които са излезли положителни за коронавирус. Починалата жена няма кой да я погребе, защото всичките са под карантина - тя е оставена в камера, като изтече карантината, близките ще могат да я погребат. Международната практика в това отношение е болните да бъдат под строга карантина, именно пропуските в карантината, които се наблюдават – недостатъчно проявена съвест, дават основание да предложим на правителството да изработят спешни механизми за контрол", добави Мутафчийски, цитиран от БГНЕС.
 
Междувременно стана ясно, че служителите на „Пирогов“, контактували с жертвата на коронавируса, са под домашна карантина.
 
Още смъртни случаи и забрани по света заради коронавируса
 
134 000 са вече случаите на коронавирус в света, 4983 са смъртните, възстановени са 70 000 души. Възрастовият диапазон на заразените в световен мащаб е от 4 до 77 годишна възраст.
 
България регистрира за едно денонощие 16 случая, Словения - 42, Хърватия - 8, Сърбия - 6, Северна Македония - 2, Румъния - 15, Гърция - 12, Босна и Херцеговина – 4, Албания още 5. Има един починал от вчера в Албания. Италия задмина 15 000 случая, Иран остава на второ място с 10 000 случая от страните извън Китай, в Северна Корея са близо 8000. В Испания вече са над 3000, Франция - 2800, Германия - 2700, САЩ - 1700, Швейцария - 868, Норвегия - 800, Япония - 691, Швеция - 687. Динамиката е в цяла Европа. В Китай регистрираха само 21 случая, което е безпрецедентно от началото на обявената епидемия там. А в Европа няма тенденция дори за задържане броя на случаите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама