Вълната на коронавирус може да продължи до 3 месеца...при нормални обстоятелства

12:15, 13 мар 20 25 2366 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

В началото сме на сериозния епидемиологичен подем. Вълната от коронавирус може да е с продължителност от 2,5 - 3 месеца, при нормални обстоятелства. Надяваме се с промяната на времето при затопляне вирусът да се ограничи. Това коментира главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред журналисти, след обявеното извънредно положение заради коронавируса, предаде репортер на TOPNOVINI.BG.

До 13 април: Извънредно положение заради коронавируса

По думите му пикът на заразата зависи от това какви мерки се вземат. По-голямата част от изпълнението им са в ръцете на отделния човек, отбеляза доц. Кунчев.

Извънредните ситуации, изискват извънредни мерки, обяви председателя на Националния оперативен щаб ген.- майор Венцислав Мутафчийски. От щаба припомниха, че основните мерки срещу разпространението на заразата са ограничаване на социалните контакти и спазването на добра хигиена.

Въпреки призивите у нас се наблюдават груби нарушения на наложената карантина и това изисква разширени правомощия на МВР.

Извънредно положение - що е то?

"До този момент разчитахме на самосъзнанието на всеки под карантина, но се оказва, че не всички имат такова, което налага определянето на санкции за нарушителите", коментира вътрешният министър Младен Маринов. Той поясни, че карантина може да се въвежда както за лица, така и за територии. В ромските квартали ще се работи с медицински медиатори.

"Щом след всички призиви сме свидетели на такова безотговорно поведение, се налага да има такива мерки", добави вицепремиерът. По думите му се коментира и вариант за ограничаване на социални плащания при неспазване на карантина.

Всякакъв тип хазартни, питейни и увеселителни заведения ще бъдат затворени поне за 2 седмици. Отворен е въпросът за заведенията за обществено хранене, заяви вицепремиерът Томислав Дончев. Той призова за ограничаване на пътуванията.

На този етап не се налага да бъдат затваряни границите.

Браншови организации: Кризата в туризма вече е настъпила

Налагането на драстични мерки имат своята цена, но това е единственият шанс да редуцираме темповете на заразата, а разликата се мери в човешки животи. Именно заради това мерките са безалтернативни, посочи той.

Ще направим това, което е по силите на държавата да балансираме дисбалансите, които ще се получат. Надеждата е, че решителните мерки ще ограничат щетите и ще се приложат за по-кратък период. Имаме намерението, доколкото позволяват възможностите на бюджета, да подпомогнем бизнеса, но не и да излагаме на фискален риск държавата, добави Дончев.

По думите му извънредно положение не означава, че животът спира, а че са въведени ограничения. Според развитието на ситуацията те могат да се затягат или либерализират. "Не бива да спира стопанският живот", призова Дончев.

Достъпът на хронично болни до болнични заведения няма да бъде ограничаван.

"Няма ли клиника, вирус трудно се улавя. Децата много леко го прекарват. Пролетно време на деца да не им тече носа? Това е коронавирусът при децата", обясни проф. Тодор Кантарджиев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама