Танева: В България има достатъчно хранителни стоки

20:06, 13 мар 20 25 2497 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В България има достатъчно хранителни стоки, това увери земеделският министър Десислава Танева след извънредното заседание на Министерския съвет съвместно с Националния оперативен щаб, което свика премиерът Борисов.

Танева обясни, че България е сред основните производители на пшеница в света и наличността в момента е 1,7 милиона тона. За вътрешно потребление това можело да стигне за повече от 1 година. Над 2 млн. тона е наличността на царевицата, а за вътрешни нужди можем да издържим над 2 години.

Относно производството на олио в предприятията имат налична суровина за производството на олио поне за 3 месеца, а неизтъргуваният слънчоглед като наличност е поне за 1 година.

До 13 април: Извънредно положение заради коронавируса

"Няма никакво основание за каквото и да било притеснение в тази посока. Аз се радвам, че независимо от трудностите и всичко, което се случва в годините след 2007 г., когато станахме пълноправни членове на ЕС, нашата хранителна индустрия расте като обеми, като хранително разнообразие, като принос в растежа на нашата икономика", обяви Танева. 

„Няма повод за паника. Няма колега производител, който да е притеснен за суровината. Можем да издържим около 2 години без наличието на нова реколта”, заяви Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. 

„Няма място за притеснение за изхранване на гражданите”, каза и Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България. Дамян Вътов от името на месопреработвателната промишленост подчерта, че секторът е нормално запасен.

Йордан Господинов от сектор рибарство заяви, че консумацията на риба в България е сравнително малка, но „може да спрем да ловим риба и да храним България в продължение на една година без да извършваме друга дейност”. 

"Фантастико" ограничава достъпа до магазините си

Антоанета Божинова, която представлява консервната индустрия у нас, заяви, че има достатъчно произведени и консервирани храни у нас, както и такива преминали термична обработка. Българската консервна промишленост произвежда два пъти повече отколкото е необходимостта на пазара, съобщи тя. Жана Величкова, която представлява сектора на напитки и води увери потребителите, че няма нужда от паника.

"Има по-голямо търсене на хляб, което е една изключително добра новина. Няма колега производител, който да се притеснява за суровината - дали има и дали ще стигне. Произвеждаме изключително качествен хляб и можем да издържим около две години без нова реколта", съобщиха още.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова също сподели във Facebook профила си, че България разполага с храни за 2 години напред. "Моля, не се поддавайте на паниката с презапасяване на храни", написа Фандъкова. 

"В момента това води до струпване на огромен брой хора в магазините за хранителни стоки, които ще продължат да са отворени и заредени с храни. По заповед на главния секретар на МВР пред големите магазини се изпращат екипи на полиция, която да предотвратяват напрежение. Паниката е най-лошият съветник. Моля, нека да сме разумни!", призова Фандъкова. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама