Марешки: Трябва бързо да се вземат адекватни мерки за защита на бизнеса

11:06, 14 мар 20 / Политика 25 2805 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Благодарение на мерките, които се вземат, слава богу, няма да се стигнат нивата, които са в Италия", заяви лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки пред БНТ.

Едновременно с мерките, които се взеха за защита на населението, според него е трябвало да се вземат и адекватни мерки за защита на бизнеса. "Защото премиерът каза да не се счупи бизнесът, но ако не се вземат мерки, той ще се счупи", предупреди Марешки.

Дончев: Презапасяването не ни имунизира срещу коронавирус

"Ние сме първите, които алармирахме и имаме мерки - подпомагане на малкия и средния бизнес чрез разсрочване на данъци и осигуровки в срокове и размери, които няма да повлияят негативно на държавния бюджет; приоритетизиране на бюджетните разходи спрямо динамиката на ситуацията и спиране на разходването на неналежащи такива; всяко министерство да предостави на щаба пълен анализ на актуалните си разходи; водене на преговори с банките за разсрочване на кредити на физически и юридически лица и директна законова промяна, която да позволява анализа на негативния ефект от тези неща; подсигуряване на финансова помощ за медицинските работници с цел гарантиране на заплатите им", каза Марешки.

Според него няма нужда да се губят 10 дена, а още от днес да започне работата за минимизиране на щетите върху бизнеса и върху хората.

Той каза, че в една такава кризисна ситуация в аптечната мрежа е трудно да се спекулира, защото има максимална надценка, която могат да слагат аптеките. Ако е необходимо, той заяви, че трябва да се вземе извънредно законодателство и да има тежки наказания.

Марешки заяви, че вижда огромно усилие за обединение на цялата нация в момента. Според него държавата ще издържи на тази криза, защото сме издържали в много по-тежки ситуации. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама