Сърбия забрани износа на основни хранителни стоки и дезинфектанти

14:00, 14 мар 20 / Свят 25 2944 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентът на Сърбия Александър Вучич проведе заседание на кризисния щаб за отстраняване на ефектите от коронавируса. След приключването на съвещанието той заяви, че страната спира износа на основни хранителни стоки за срок от 30 дни и ще забрани износа на средства за дезинфекция, съобщи МИА, цитирана от БГНЕС.

„Гражданите не трябва да се безпокоят за основните хранителни стоки”, каза Вучич и подчерта, че страната има достатъчно запаси от пшеница и брашно.

Производителите на средства за дезинфекция и на тоалетна хартия няма да могат да изнасят продукцията си за чужди пазари.

Временно се преустановява преминаването от и за Сърбия през три гранични пункта

Според президента, Сърбия я очакват трудни времена, що се отнася до коронавируса. Очаква се увеличаване на броя на заразените, но държавата през последните 24 часа е предприела необходимите действия за обезпечаване на пълен контрол и надзор върху осигуряването на основните хранителни продукти.

Той подчерта, че усилията са насочени към това да „осигурим животът да победи в Сърбия”.

Недостигът на ликвидни средства ще бъдат осигурени от Фонда за развитие с лихва от 1 %. Според Вучич, фискалната стабилност не е под въпрос.

Държавата ще окаже помощ на фирмите и физическите лица, засегнати от коронавируса, включително при изплащането на заплатите. "Народната банка няма да печата допълнително пари", заяви Вучич.

Що се отнася до респираторите, държавният глава информира, че тази сутрин са набавени още 50 бройки, но доставката не е обявена никъде, тъй като от днес броят на респираторите в Сърбия е държавна тайна. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама