Два нови случая на заразени с коронавирус у нас

08:09, 15 мар 20 25 4458 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Установени са два нови случая на заразени с коронавирус у нас. Това съобщи председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски, предаде репортер на TOPNOVINI.BG.

Новите случаи са в София и Плевен.

Така общият брой на заразените с коронавирус у нас е 43, от които два с фатален край. Пациените, които са под болнично лечение, са в стабилно състояние. С особено внимание се следи случаят в "Пирогов", защото става въпрос за възрастен пациент с едностранна пневномия и инсулт като придружващо  заболяване.  За момента не се налага интубация.

Малко по-късно се появи информация за първа положителна проба във Варна, но се по данни на bTV все още се чака потвърждение. Пробата е на 47-годишен мъж завърнал се от Бергамо, Италия. Преди това е бил и в Барселона. Мъжът се е почувствал зле и е потърсил лекарска помощ. В момента е изолиран в Инфекциозната клиника. Установяват се контактните с него лица.

Щабът предлага на МС възможно най-твърдите мерки срещу COVID-19

Засилва се контролът по границите ни,  разширява се броят на лицата, които подлежат на задължителна карантина - като каъм тях се добавят и пристигащите от Испания. Такива мерки ще се приемат и за други държави, защото вече трудно може да се определи коя страна е рискова и коя - не. Има пълна мобилизация на "Гранична полиция" и се въвеждат още по-строги и ограничаващи мерки за всички пристигащи у нас.

Всички служители по границите ще съдействат за вярно и четливо изписвне на всички данни на пристигащите, защото последното се оказва проблем при издирването на тези лица.

Създадени са групи за издирване на всички контакни лица на вече заразените. Отчита се сериозен недостиг намедицински лица в тази дейност и затова има преложения за мобилизиране на служители от РЗОК, БАБХ и др.

Подготовката на болниците тече с пълна сила. Кампанията за набиране на доброволци на Александровска болница да ва много окуражаващ резултат - 77 души, сред които бившият министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев, много студенти и специализанти. Подобна инициатива върви и във ВМА.

"Това е изключително удовлетворяващо за нас, защото това опказва, че медиците в България показват високи морални качества и много бърз рефлекс да реагират в такава ситуация с ясното съзнание, че ние сме на прага на проблема. Те не си правят излюзия, че това е акт на показност - знаят, че ще влязат в огнището и ще работят. Това са моментите, в които могат да се преценят истинските достойнства и морални качества на нашата гилдия. Призовавам всички наши колеги наистина да се окажат на висотата на нашата професия, защото нашият народ очаква точно тяхната подкрепа - ние сме на предния фронт. Всички са вперили поглед как ще помогнат и как ще се справят. След това, когато премине всичко, със сигурност и подкрепата на обществото спрямо техните справедливи искания ще бъде много широка", коментира ген.-майор Мутафчийски.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама