Работодателите: Досега не сме видели мерки за опазване на икономиката

09:11, 15 мар 20 25 2995 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Ние чухме от ген. Мутафчийски, че предприятията ще оцелеят, но това няма да стане от самосебе си. Бизнесът оценява предприетите мерки в сферата на опазване на здравето на хората за адекватни. Но досега не сме видели мерки за опазване на икономиката. Виждаме, че много страни няма да допуснат нито една компания да фалира и нито един човек да остане без доходи”. Това коментира председателят на Управителния съвет на АИКБ Васил Велев в ефира на Нова телевизия.

„Редица страни обявиха мерки в ползва на икономиката. Тези мерки не са символични, те са в обеми, които за нашата страна биха означавали суми от порядъка милиард – милиард и половина. Става дума за това допълване на доходите на хората, които са останали без работа, и в подкрепа на предприятията, които са останали без приходи, а имат разходи”, каза още Велев.

Щабът предлага на МС възможно най-твърдите мерки срещу COVID-19

В 1/5 от предприятията не е отсъствал нито един работник. В половината фирми отсъстващите са били до 5% от целия персонал и само в 7 на сто от фирмите са отчели липса на повече от половината персонал. А отсъствието е основно поради издаден болничен лист – над  60 % от случаите. Под 1/3 от служителите работят от домовете си, 5 на сто не са в офисите заради карантина. 

Очакванията, са песимистични – 46 на сто от работодателите предвиждат задълбочаване на проблемите. 22% смятат, че обстановката ще се нормализира до 2-3 месеца. Има и оптимисти – според 1% стабилизирането ще бъде в рамките на месец. Други 17 на сто залагат на септември.

Работодателите очакват бум на болничните заради коронавируса

Проблемите в икономиката заради коронавируса все още не могат да се оценят, не са известни всички сектори, които ще пострадат и трябва да се намери баланс за това кой да бъде подпомогнат, а приоритет да са здравеопазването и социалната система, коментира икономияеският министър Емил Караниколов в ефира на БНР.

"Работодателите ще изнесат най-тежко положението в икономиката", заяви Караниколов и добави, че хубавото е, че "за последните 30 години те минаха през какво ли не" и българският бизнес е изключително гъвкав", заяви той. Министърът не се ангажира с конкретни суми и начини за помощ за бизнеса, но посочи, че днес ще има срещи с представители на различните парламентарни групи, а в понеделник - и с работодателски организации, преди да се взимат решения.

Караниколов не отговори конкретно на въпрос дали се обмислят и мерки за облекчаване на гражданите в ситуацията на извънредно положение като разсрочване или забавяне на плащания, на лихви по кредити и др., каквито някои държави вече предприемат. Каза, че "само държавата, без помощта на работодателите няма как да се включи".

"Трябват ни здрави български хора, ако трябва ще изградим всичко наново", заяви той.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама