Новият шеф на НЗОК с план за преразпределяне на ресурсите

13:00, 15 мар 20 25 2374 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Ще направя предложение за бързо преструктуриране на финансирането на НЗОК и по-конкретно на вътрешното разпределение на ресурсите, за да се отговори на предизвикателствата на момента. Голяма част от болниците ще изпитат затруднение, защото ще приемат спешни случаи. Забранени са плановите приеми и операции, а голяма част от колегите ще пренасочат своята дейност за покриване на ситуацията. Това ще окаже влияние върху финансирането, защото финансирането е на базата на преминал пациент“. Това каза пред БНР новоизбраният директор на НЗОК проф. Петко Салчев.

Избраха шеф на Здравната каса

Според него сега е моментът голяма част от административните услуги на НЗОК към гражданите да бъдат дигитализирани. Той допълни, че ще потърси помощ за дигитализация на някои дейности като т.нар. наблюдение в реално време на броя на леглата или на преминаващите по клинични пакети.

По думите му актуализация на бюджета на НЗОК не се налага, тъй като Касата има резерв, а е необходимо вътрешно преструктуриране. Той увери, че има готовност за отблокиране на резерва при необходимост.

Деница Сачева: Здравната система и безработните с приоритет за подпомагане

Проф. Петко Салчев подчерта, че сега ще се действа в оперативна обстановка, но трябва да се помисли и за след това. „След това ще започнат разговорите за бюджетната прогноза за следващата година, преструктурирането вътре в начините на плащане, повече пари за профилактика и за първичната медицинска помощ. Нерешен проблем е т.нар. „дългосрочна и координирана грижа“, за да се отговори на демографската ситуация и рисковите групи. Ще се опитам да предложа на Надзорния съвет, на МЗ, на парламента мерки за доплащане на системата“.

Пред НЗОК стои предизвикателството за плащане на помощните средства, което ще започне в средата на година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама