Още 8 нови случая на COVID-19 у нас

18:34, 15 мар 20 25 6201 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Още осем нови случая на коронавирус у нас. За тях съобщи началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски. 

Така общият брой на заразените с COVID-19 у нас става 51, от които двама са починали.

Два нови случая на заразени с коронавирус у нас

Той съобщи, че във ВМА са направени 83 проби. На базата на тези 83 проби са установени 6 положителни пациента. В Националната лаборатория са извършени 51 проби, две са са положителни.

"Във Варна са направени 12 проби, от тях една е положителна и е потвърдена от Националния център и затова я съобщаваме към него. Нека да няма объркване, 8 са новите случаи в България", заяви ген. Мутафчийски. В Стара Загора са направени 16 проби, всичките са отрицателни. 

„Във ВМА са настанени 10 души, в Белодробната болница са петима, в „Пирогов” - 1. В „Александровска” болница е настанен също един пациент. В Плевен след последния потвърден от снощи вече са четирима пациенти, в Габрово двама и във Варна един”, обобщи Мутафчийски.

„Искам да споделя пътя на варненския пациент. В разгара на епидемията в Италия той отива в Бергамо, оттам в Барселона и след това се прибира в София и след това във Варна. Това е много безотговорно поведение. Слава Богу, е отишъл в болница”, добави Мутафчийски.

От БДЖ обявиха, че са предприели незабавни действия по изолиране на подвижния състав от вагони, с който е обслужен бързият влак от София за Варна на 14.03.2020 г. Мярката е предприета, след като е установено, че диагностициран с коронавирус пациент е пътувал с този влак.

Четирите вагона от състава на влака са изолирани и поставени под карантина. Превозният персонал, който е бил на смяна във влака, също е поставен под карантина, като на служителите са взети проби за изследване. 

„Един пациент може да зарази за няколко дни около 800 души. Затова апелираме да няма излишни разходки”, призова началникът на Националния оперативен щаб.

Ген.-майор Венцислав Мутафчийски коментира информацията относно предупрежденията за Нурофена и лечението на коронавируса.

„Китай е най-опитната страна относно борбата с коронавируса. В китайските препоръки се споменават противовъзпалителни, нестероидни средства, в които влизат и двата медикамента. Това вече е достоверна информация за 80 000 случая. Докато французите работят с неофициална информация. Общото между тримата починали било, че взимали ибупрофен. Извинявайте, това са глупости, пълни глупости”. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама