И Третият конвой с български тежкотоварни автомобили премина през италианско-словенската граница

20:40, 16 мар 20 25 2867 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Третият конвой с български тежкотоварни автомобили премина през италианско-словенската граница. По данни на посолството ни в Словения конвоят е преминал през ГКПП "Нова Горица" по обяд и се състои от 64 тира с българска регистрация, съобщиха от МВнР.

По информация на посолството ни в Загреб пропускането на тирове през страната продължава. Към 15 ч. има данни за около 50 български тежкотоварни превозни средства, преминаващи транзитно през територията на Хърватия.

В Сърбия българските конвои от ТИР-ове се пропускат, но процесът е бавен поради санитарни проверки.

По-рано днес беше пуснат и втори конвой с 30 български товарни автомобили, които бяха блокирани на италианско-словенската граница, които поеха към България като преминаха снощи в 1.30 ч. през ГКПП „Сежана – Фернети“, сочат данни на Генералното ни консулство в Милано, съобщи Външно министерство.

По информация на посолството ни в Загреб пропускането на тирове през Хърватия продължава, но трябва да се има предвид изключително бавното влизане в Сърбия. На хърватско-сръбските ГКПП колоните от товарни автомобили са километрични.

Първият конвой от български камиони на италиано-словенската граница замина за България

От днес Хърватия прилага и мярката "задължителна самоизолация от 14 дни" и за всички български граждани, влизащи на територията на страната. Това засяга и шофьорите на тирове, които влизат в страната за разтоварване на стоки. От тях хърватската страна изисква хърватски адрес, където ще прекарат самоизолацията и където могат да бъдат контролирани. Наказанията за нарушение на самоизолацията са не само финансови глоби, но и затвор. Посланик Генка Георгиева направи демарш пред министъра на икономиката на Хърватия относно мерките за шофьорите, разтоварващи стоки.

Кои държави въведоха ограничения в придвижването заради коронавируса

Всички шофьори с крайна дестинация България в конвои се пропускат.

В Сърбия българските конвои от ТИР-ове се пропускат, но процесът е бавен поради санитарни проверки. Всички чужди граждани, без шофьорите на ТИР-ове, не се допускат в страната.

Българското правителство и задграничните ни представителства в Белград, Загреб, Любляна и Милано работят в постоянна координация за безпрепятственото завръщане на нашите сънародници.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама