С проблеми започна онлайн обучението на учениците

15:04, 16 мар 20 25 3565 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

С проблеми започна днес онлайн обучението на учениците. Най-много учители и ученици избраха да използват платформата Shcolo, чиято инфраструктура не издържа, след като отчете над 20 пъти увеличен трафик. Очаква се днес проблемите да бъдат отстранени и утре тя да бъде достъпна за ползване. Това съобщи образователният министър Красимир Вълчев, предаде репортер на TOPNOVINI.BG.

Днес 90% от училища - или 89% от всички ученици в страната, преминаха към електронна форма на обучение заради коронавируса. Останалите 11% няма да се включат в електронното обучение заради липса на устройства или на връзка с интернет. Относно това МОН работи съвместно с мобилните оператори, за да осигури wifi точки за достъп в кварталите с най-голяма концентрация на деца, които нямат свързаност – това основно са местата с ромски ученици. А с децата, които няма да получат устройства, ще се работи по телефона.

Не се обмисля отлагане на изпитите за учениците

Близо 2000 учители са сигнализирали, че нямат техническа възможност за провеждане на онлайн уроци. Чрез оперативна програма МОН ще се опита да им осигури устройства, като за това ще бъдат отделени между 1 и 2 млн. лв. „35 хиляди деца също не са могли да стартират заради липса на устройства. Няма как да дадем на всички, но ще се опитаме на повечето да доставим устройства“, обясни Вълчев. 

Днес МОН изпраща до всички училища инструкции за работа с платформата Мicrosoft Teams – единствената платформа, с която министерството има сключен договор. Към момента тя се използва от малко училища заради големия избор от платформи. От МОН обаче ще я предложат на учителите като резервен вариант, ако отново има проблеми с другите. „Никой не е готов за тази екстремна ситуация, но тя ни провокира да бъдем по-смели и гъвкави“, заяви образователният министър.

Почти 95% от учениците ще преминат на онлайн обучение

Времето на извънредно положение обаче ще се използва за подготовка, за упражнения и за преговор на знанията, затова се обмислят различни варианти за преподаване на новия материал. Всичко зависи от това, колко ще продължи кризисната ситуация. Много са вариантите за провеждането на пролетната ваканция, като един от тях предвижда тя да бъде трансформирана във великденска. Разглеждат се и варианти за учене през събота и неделя, както и през юни месец. Затова министърът посъветва родителите да не си правят планове за семейни почивки през този месец. 

Няма да има нулева учебна година“, категоричен е Вълчев. Той обясни, че ако кризисната ситуация продължи по-дълго, матурите за седми клас ще са само върху материала от първия срок.

Междувременно от утре БНТ 2 ще започне да излъчва уроци за най-малките ученици – от първи до четвърти клас.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама