Макрон постави Франция под строга карантина

07:00, 17 мар 20 25 2206 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От днес на обяд Франция ще бъде поставена под строга карантина, заяви френският президент Еманюел Макрон в обръщение към нацията, излъчено от Елисейския дворец, предава Би Би Си.

На всички жители е наредено да останат вкъщи и ще могат да напускат домовете си само по съществени причини. Движението на хората ще бъде много силно ограничено, каза Макрон.

Ограниченията в Европа и по света заради COVID-19 продължават

"Ние сме в състояние на война", подчерта френският президент многократно. Макрон обяви редица мерки, които поставят Франция в подобно на военно положение за справяне с вируса.

Ето основните от тях: Всички придвижвания на хора ще бъдат забранени от обяд вторник за 15 дни, като гражданите трябва да останат вкъщи. Предвиждат се санкции за онези, които нарушат правилата.

Армията ще бъде ще подпомага транспортирането на болни до болниците. Границите остават затворени според споразумение с другите държави от Европейския съюз.

Вторият тур на местните избори се отлага. Никой бизнес, независимо от размера, няма да бъде оставен да се провали. Временно се отлагат всички реформи, в това число и пенсионната.

Стана ясно още, че Франция ще мобилизира допълнително 100 000 полицаи, за да гарантира, че хората спазват ограниченията за движение, за да избегнат разпространението на коронавируса, заяви френският министър на вътрешните работи.

Кристоф Кастанер каза, че хората, които напускат домовете си, ще трябва да посочат важна причината за това. Изказвайки се на пресконференция, той заяви, че някои могат да бъдат глобени, ако нарушат правилата.

„Изключения от строгите ограничения при придвижване ще се правят за някои обстоятелства като пътуване между дома и работата”, каза Кастанер. „Твърде много хора все още пренебрегват дадените здравни инструкции“, каза Кастанер.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама