Осем българи блокирани на Филипините заради коронавируса

17:42, 17 мар 20 25 2710 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

8 българи са блокирани във Филипините заради тежките мерки, предприети срещу COVID-19. Те се намират в Себу, където има и полицейски час, съобщава bTV. 

Сънародниците ни се опитват да стигнат до столицата Манила, откъдето да се качат на полет през Обединените арабски емирства до София. Въздушният, водният и сухопътният транспорт до града обаче е преустановен.

БДЖ спира международните влакове

Столицата е поставена под карантина и за 72 часа са спрени международните полети. Българите са потърсили и съдействието на МВнР, на консула в Ханой и почетния консул в Манила.

Светомир Пандазиев - един от блокираните, обясни, че към момента са в добро здраве, но ситуацията усложнена. По думите му към момента работят единствено международните летища, каквото е това в столицата. Той сподели, че в момента, в който е започнало влошаване на обстановката, са тръгнали към межуднародното летище, но мерките за превенция били въведени много бързо.

„Уведомихме авиокомпанията, че поради независещи от нас обстоятелства, не можем да стигнем до Манила“, допълни той. Пътуването им до Филипините е било предплатено и се налага да доплащат за хотел. 

81 са вече заразените с коронавирус у нас

Междумременно филипинският президент Родриго Дутерте обяви извънредно положение в цялата страна. Дутерте призовава всички държавни служби и въоръжените сили да бъдат готови "да вземат необходимите мерки за борба с коронавируса и за поддържане на ред в районите, където се разпространява инфекцията".

Президентът фактически налага карантина в столичния регион, по-специално спира транспортните комуникации с провинцията до 14 април. Отмяната на занятията в учебните заведения на Манила е продължена до 12 април, предава БТА. 

Филипинската борса спря днес да работи до второ нареждане и стана първата търговска площадка от този род в света, която взема подобни мерки заради пандемията, предаде Франс прес.

По последни данни на здравните власти във Филипините има 187 потвърдени случая на заразяване с новия вирус, 4 души са оздравели, а 12 са починали.

 

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. #ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама