Около 200 доброволци са се отзовали да помагат в МБАЛ "Александровска"

15:20, 17 мар 20 25 2674 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Около 200 доброволци са се отзовали да помагат в УМБАЛ "Александровска". Те са от различни социални групи на населението - студенти, представители на компютърните науки, скални катерачи, планински спасители. Това каза изпълнителният директор на лечебното заведение доц. Костадин Ангелов в ефира на БНТ.

Вчера са събрали най-голямата група - студентите по медицина, и в зависимост от необходимостта и натовареността на болницата, те ще бъдат потърсени. 

Търговска верига дарява 200 000 лв. на УМБАЛ „Александровска“ заради COVID-19

Към момента има достатъчно лекари, които да се грижат за болните, добави той. "Нито един от тях не каза "Не, аз няма да помогна", всеки един каза "Може да разчитате на мен", обясни доц. Ангелов.

Сумата на получените дарения надхвърля 600 000 лв. Те са направени от различни фирми за закупуване на медицинска техника и материали. "Всяка една помощ в състоянието, в което се намираме, е добре дошла, защото тя ще позволи да помогнем на повече хора", заяви директорът на болницата.

Доц. Ангелов коментира случая с получено дарение от компания, която приоритизира служителите си в случай на нужда за дихателни апарати.

"Когато започнахме преговорите с тази компания в самото начало коментирахме, че ще имаме нужда от такива апарати. /.../ Ако ние можем да помогнем на един човек повече с тези апарати, то ние сме спасили цялото човечество. Това е мисъл, която не е наша. Предимството, което сме видяли в тази ситуация е, че ние ще можем да оборудваме нашата болница и ще можем да помогнем на повече хора, включително и служителите на тази фирма. Ако някой си представя, че нашите лекари ще нарушат медицината, писаните и неписаните закони, каквито ние си ги представяме и ежедневно работим по тях, той жестоко се лъже. Преценката ще бъде на нашите лекари. И ако дарителят не е удовлетворен от тези мои думи или очакванията му са различни, то договорът ще бъде прекратен".

Той уточни, че са готови да върнат дарението, ако дарителят не е съгласен. Към момента с потвърдена диагноза коронавирус в МБАЛ "Александровска" са трима души. Състоянието им е добро.

Болницата може да поеме 15 безсимптомни заразени в кожна клиника и 15 пациенти, имащи нужда от дихателна реанимация.

За ТOPNOVINI.BG от ДКЦ на Александровска болница обясниха, че обстановката е нормална и няма паника. Има дежурни във всички отделения и пациентите и служителите са спокойни. Всички са снабдени с маски, ръкавици и престилки.
 
TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама