С хумор срещу коронавируса или как да оцелеем вкъщи

13:43, 17 мар 20 25 6512 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

"Страшни времена настанаха! На хората им се налага да си мият ръцете, сами да си готвят и да си общуват с децата вкъщи. Че то така и до четене на книги ще стигнем!". Това е само един от вицовете, които се появиха след въвеждането на извънредното положение у нас и властите призоваха хората да останат вкъщи, за да се ограничи разпространението на коронавируса.

Хиляди българи се вслушаха в призива на институциите и се присъединиха към инициативата #OставамВкъщи. Оказали се обаче за първи път от толкова време сами със себе си и натясно със семействата си, мнозина решиха вместо да се вайкат да погледнат на ситуацията от забавната й страна и да възприемат престоя си не като наказание, а като повод да се посмеем заедно, макар и на разстояние един от друг.

"Светът е оцелял, защото се е смял" - ето част от забавното творчество на българите, вдъхновено от дългия престой у дома.

В първите дни след обявяването на извънредното положение у нас основна тема в социалните мрежи бе масовото струпване на хора в магазините и презапасяването с хранителни стоки и лекарства. Оказа се, че сред най-ценните артикули в супермаркетите е тоалетната хартия, а това предизвика вълна от хумористични реакции:

Сред най-популярните коментари бяха: "Цяла зима събираш пари за Китен, разбииш ли... и накрая ги даваш за боб, леща и тоалетна хартия..."; "Защо при паника първо свършва тоалетната хартия? Защото един като кихне и хиляда се насират!"

В социалните мрежи се появиха и забавни публикации тип "обяви" като "Млад и красив мъж запасен с брашно и макарони търси момиче с тоалетна хартия".

С напредването на времето и все повече хора, които работят и си седят у дома, акцентът се измести върху това как да разнообразим времето си у дома.

"Приключих с разходката в коридора, сега отивам на ресторант в кухнята"; Изкъпах се, гримирах се, и сега ще си направя прическа, че отивам на балкона", "Четвърти ден спазвам указаната карантина. Вече и от вкъщи грам не ми се работи", коментират с усмивка българите в социалните мрежи, които се опитват да запазят обичайните си навици, но в домашна обстановка.

 

"Вече втори ден ставам,пия кафе,оправям се за работа и си лягам!", "Един ден, ще разказвам на внуците си, как в продължение на дни, съм лежал ,ял и спал за да спася човечеството..." - подобни коментари заливат социалните мрежи у нас.

Обект на закачки станаха и отношенията с половинката ни по време на ограничителния период. "Четвърти ден под карантина- започнах да заглеждам жената и да имам еротични фантазии. А остават още 30 дни- какво ли ме очаква?"; "

Ако успеем да се абстрахираме от паниката около нас и осъзнаем отговорността към себе си и другите, ще разберем че ограничаването на социалните ни контакти е важна задача, която зависи от всеки един от нас. Престоят вкъщи обаче не е задължително да бъде скучен или натоварващ. Посветете времето си на нещата, за които заради забързаното ежедневие не ви остава време -  прекарайте повече време със семейството си, прочетете книгата, която все отлагате, гледайте филма/сериала, за който все не ви остава време, чуйте се с приятели, тренирайте в домашни условия, подредете дома си.

Добрата новина е, че редица български артисти, изпълнители и музиканти намериха алтернативен начин да достигнат до своята публика дори и в тази ситуация. Театър "Възраждане" излъчва на живо своите постановки, а Софийската опера отвори архива си и предложи на своята публика "оперни перли". От тази седмица пък започва една чудесна инициатива на URBO, с помощта на която ще имате възможност да се насладите на онлайн представления като концерти, театър и stand-up комедия на живо, онлайн курсове на различни теми и др. 

Не пропускайте да се включите в акцията на TOPNOVINI.BG #ОставамВкъщи и ни изпратете ваши снимки как прекарвате времето си у дома по време на извънредната ситуация, за да повдигнем духа си и споделим усмивките си в тези тежки дни!

За финал ви оставям една забавна песен, която ни напомня за добрите хигиенни навици, които трябва да спазваме, за да се предпазим от заразата:

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама