Борисов разпореди: Близо 300 защитни облекла да стигнат до медиците днес

16:15, 17 мар 20 / Политика 25 3281 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Премиерът Бойко Борисов посети една от фабриките на завод „Аполо“ във Враца, където се произвеждат защитни облекла. Във фабриката работят 350 души, които могат да произвеждат по 1000 облекла на ден.

Премиерът Борисов беше запознат с целия производствен процес. Имаше и демонстрация как специалните платове не пропускат въздух и вода.

Близо 300 броя защитни облекла ще бъдат произведени още днес във фабриката, а още 1600 броя – до утре, съобщи Борисов във Facebook. От завода обявиха, че започват и производство на маски

Медиците нямат на 100% предпазни средства и облекла

"Искам българските лекари, сестри и медицински работници да чуят и видят, че защитните облекла, които се произвеждат за тях, са най-добрите", подчерта премиерът. "Довечера на заседанието на Европейския съвет, което ще се проведе чрез видеовръзка, ще информирам колегите, че ние също можем да участваме в голямата поръчка на ЕС за защитни облекла", обяви той. 

Борисов обърна внимание, че работниците в завода също трябва да бъдат защитени. "Давайте им повече пари, пазете ги с маски, давайте им витамин С. Тези хора са ни работните пчелички и ни спасяват от кризатa", коментира той. 

След посещението си във фабриката, премиерът разговаря по телефона с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен. Стана ясно, че България е подала документи и участва в съвместната обществена поръчка за защитно медицинско оборудване - маски, защитни очила, както и за респиратори и сетове за тестване. Срокът за подаване на документите от държавите членки изтече и в момента ЕК прави оценка на подадената информация и за нуждите на отделните държави за количества, съобщиха от правителствената информационна служба. 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама