Да би мирно седяло, не би чудо видяло

16:33, 17 мар 20 25 6645 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Да би мирно седяло, не би чудо видяло - тази позната на всички поговорка е напът да се превърне в нарицателна за ситуацията след появата на коронавируса у нас.

След като очаквано Covid-19 се появи и в България основните въпроси, които започнахме да си задаваме е как да ограничим разпространението му и да минимизираме щетите. В този ред на мисли институциите бързо стигнаха до извода, че каквито и мерки да налагат, усилията им ще са напразни без промяна в поведението на отделния индивид.

Как да познаем коронавируса: лекарски препоръки

Затова те отправиха две основни препоръки - спазвайте хигиена и ограничете контактите си! Оказва се обаче, че изпълнението им далеч не е толкова лесно, колкото би се очаквало. Изненада? Не съвсем.

Следването на правилата не е най-силната черта на българина - показателни за това са множеството доказани нарушения на задължителната карантина на контактни с болни от коронавирус и пренебрегването на препоръките да не се пътува до рискови дестинации и да си останем вкъщи.

Въвеждането на извънредно положение, затварянето на търговски обекти, отмяната на събития, масовата дезинфекция, дистанционният труд и обучение, въвеждането на наказание за нарушителите на карантината - всички тези мерки имат своя ефект, но със сигурност не дават очаквания резултат.

Стигна се дотам началникът на щаба ген.-майор Мутафчийски да размаха пръст в национален ефир и да строява българите като непослушни деца да се приберат вкъщи, за да могат да ограничат вируса.

Mъж под карантина е напуснал страната

Колко безотговорен за себе си и околните трябва да си, когато съзнателно решаваш да пренебрегнеш опасността и да разпространиш вируса, питам аз.

На всичкото отгоре за петте дни от обявяването на извънредното положение се начетох на куп оплаквания от наложените ограничения. Сякаш съществуването на българина се свежда до това дали може да отиде до мола, ресторанта, фризьора, фитнеса. Сякаш в света на технологиите това да останеш насаме със себе си или да общуваш със семейството си е плашеща идея и извънредно голямо предизвикателство.

Гешев заговори за военно положение

От нас се иска за няколко дни или седмици да си останем вкъщи, да гледаме филми и да работим (когато това е възможно), да се грижим за семейството си и да изпълняваме препоръките. Това е най-пасивното спасяване на човешки живот, което мога да си представя.

С хумор срещу коронавируса или как да оцелеем вкъщи

Две поредни вечери точно в 21.00 часа в различни градове на страната хората излизат на балконите си и ръкопляскат в знак на уважение и благодарност към медиците, които са на първи ред в борбата с болестта. Истината е обаче, че лекарите ще са ни много по-благодарни, ако вместо да пляскаме от балконите, слушаме и изпълняваме заръките. Така ще помогнем и на тях, и на себе си.

Колкото по-бързо се мобилизираме и изпълним това, толкова по-бързо кризата ще отмине и толкова по-малко щети ще има (човешки и икономически). Доказват го първите данни от въведената всеобща карантина в Италия - въпросът е трябва ли да стигнем до положението там, за да осъзнаем, че през цялото време ситуацията е била в наши ръце.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама