Извънредният закон мина на първо четене

14:10, 18 мар 20 / Политика 25 4224 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Депутатите приеха на първо четене закона за мерките по време на извънредното положение. Въпреки очакванията за бързо гласуване, законът ще мине окончателно в петък. Предложения за промени могат да се внасят до 18.00 часа днес. 

Извънредното положение беше обявено на 13 март и е в сила до 13 април. Законът обаче не дава краен срок. Мерките спират да действат след прекратяване на извънредното положение. Допуска се въвеждане и на по- строги мерки, по препоръка на Националния щаб.

Целта на специалния закон е да утвърди рестрикциите, които вече действат в страната. Всички мерки можете да видите тук.

Какво още предлагат партиите?

ГЕРБ призоваха да се създаде работна група, която да преработи закона. От партията смятат, че няма нужда от наказание за лекари.

Според БСП в извънредното положение правителството трябва да отвори държавния резерв, да се даде информация за фискалния резерв и да се направят разчети за актуализация на бюджета. Да се предвидят крути мерки за ограничаване на спекулата, да се отсрочат битовите плащания и частните болници да се включат в овладяването на кризата.

Законът в сегашния си вид дава право на работодателите да пускат работниците в платен или неплатен отпуск, без тяхно съгласие. Според ДПС опцията неплатен трябва да отпадне. Партията иска още възможност за ползване на платен отпуск и за работниците над 60 години, които са застрашена група.

От НФСБ настояват в закона да има краен срок на действие. Валери Симеонов настоя да се въведе полицейски час и забрана за религиозните мероприятия. "Не трябва да се правим, че не виждаме как с една и съща лъжичка се пъха в устата на тоз и на оня, и след това се говори, че била свещена и нямала да допринесе за разпространяване на заразата", коментира Симеонов.

ВМРО са за това да има отстрочка на плащанията по кредитите по време на извънредното положение, контрол над цените и борба с фалшивите новини. 

"Атака" предлага гражданите и малкия бизнес да не плащат лихвите по главници на кредитите си по време на извънредното положение, както и да има таван на цените на храните и лекарствата. 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама