Първа жертва на COVID-19 в Турция, комендантски час в Сърбия

12:36, 18 мар 20 / Свят 25 3400 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Турция съобщи за първи починал от коронавирус в страната, където числото на заразените нарасна на 98 души.

"Загубих своя първи пациент в борбата ми с коронавирусната инфекция", съобщи здравният министър Фахреттин Коча по време на конференция. Починалият пациент е мъж на 89 години. 

Косово обяви извънредно положение. "След снощното заседание на Съвета по национална сигурност и съгласно правомощията ми като президент днес подписах указ за въвеждане на извънредно положение поради разпространението на коронавирус", написа президентът Хашим Тачи в собствиня си профил в Туитър.

Броят на заразените с коронавирус в Сърбия нарасна до 83 души. В страната е обявено извънредно положение. Уточнява се, че са взети проби от 400 души, четирима от тях се поставени на апарати за изкуствено дишане.

Президентът Александър Вучич въведе от снощи комендантски час в дневно време за гражданите над 65 години в градовете и за всички граждани от 20.00 часа до 5.00 часа. Армията взима под контрол медицинските учреждения, охраната на границите и центровете за временно настаняване на мигранти. Сръбският президент определи тези мерки като „строги и непопулярни, но необходими за спасяването на хората“.

Румънските власти решиха да преустановят полетите до и от Испания, да забранят масовите събития и да ограничат работата на заведения за хранене на фона на разпространението на коронавирусната епидемия, заяви министърът на вътрешните работи на страната Марсел Вела на брифинг, предаде БГНЕС.

България за пример в ЕС за бързите мерки срещу COVID-19

"Всички полети на авиокомпании до Испания, както и от Испания до Румъния, се отменят за 14 дни. Решението ще влезе в сила на 18 март в 18.00 ч. Удължихме периода на действие на ограниченията за полети с Италия с 14 дни, считано от 23 март, по-рано те бяха забранени до тази дата", каза Вела на брифинг.

Министърът отбеляза, че е взето решение да се отменят всички масови мероприятия - културни, спортни, религиозни - ако те се провеждат на закрито, в останалите случаи е забранено събирането на повече от 100 души. Консумацията на храна, както и напитки, включително алкохолни, не са разрешени в кафенета, барове, ресторанти.

В допълнение, Раед Арафад, държавен секретар на Министерството на вътрешните работи, заяви, че властите могат да призовават лекари, студенти по медицина и студенти от медицински колежи като доброволци. Ако има недостиг на медицински персонал, студентите ще бъдат изпращани като доброволци в болници, бърза помощ, а също и в обществени здравни центрове.

Черна гора потвърди първите си случаи на коронавирус

По-рано румънското министерство на здравеопазването отчете 222 случая на коронавирусна инфекция в страната, но след това коригира данните и отбеляза, че има 217 реални случаи на инфекция. Румънският президент Клаус Йоханис обяви на 16 март въвеждането на извънреден режим поради коронавируса. По-рано властите на страната решиха да отменят полетите до и от Италия, забраниха всички пътувания с автобуси или влакове до италианските региони, както и от тях до румънските градове. В Румъния часовете в детски градини и училища бяха отменени.

В Гърция, където коронавирусът е убил петима души и има 387 случая на заразени, "ние сме в началото на тази битка, която ще бъде особено трудна през следващите два месеца", заяви премиерът Мицотакис в телевизионно обръщение. "Груповите събирания остават най-големите капани. Изолацията е наше задължение, останете у дома", защото "врагът е невидим, но не е непобедим", добави той.

От днес по улиците на Солун има патрули на общинската полиция. Те препоръчват на гражданите да останат по домовете си. Патрулите посещават и спортните обекти в града.

"Навсякъде, където в закрити пространства има хора призоваваме ги да напуснат помещенията, за да се предотврати разпространението на коронавируса", каза Петрос Лекакис, заместник-кмет на Солун, който отговаря за спорта и младежта.

Патрулите са били изпратени, след като през вчерашния ден по улиците на града е имало много хора. В града ще има полицейски патрули толкова, колкото е необходимо, съобщиха още от кметството. 

Междувременно гръцкото министерство на миграцията наложи ограничителни мерки в мигрантските лагери поради коронавируса, „битка“, която може да продължи два месеца според премиера Кириакос Мицотакис, пише АФП.

Фон дер Лайен: До есента може да имаме ваксина срещу коронавируса

В мигрантските лагери "посещенията на лица или организации ще бъдат отложени за най-малко 14 дни", разпореди Министерството на миграцията. Само персоналът на лагера ще има разрешение да напуска, а търсещите убежище ще могат само в случай на спешност през този период.

"Ще бъде проверявана температурата на всички новопристигащи", добавя министерството, според което инструкциите ще се дават на мигрантите два пъти дневно на няколко езика (арабски, фарси, английски, френски, гръцки). Общите части и входните врати също ще се почистват и дезинфекцират ежедневно.

Десетки хиляди мигранти живеят в лагери, често пренаселени, на континенталната част и на островите в Егейско море. "Около 40 000 души са натъпкани в напълно прeнаселени лагери в горещи точки като Мория (на остров Лесбос), при катастрофални хигиенни условия и почти без медицинска помощ, скоро могат да се превърнат в жертви на болестта", се притесняват от германската неправителствена организация Medico International.

"Изискваме незабавна евакуация на всички мигранти" от всички "пренаселени" лагери, както и "ефективни мерки за защита срещу коронавирус за мигранти", добавят те. Лекари без граници миналата седмица призоваха за „спешната евакуация на лагерите“, предвид обстоятелствата.

Пекин откри кое лекарство е ефективно при коронавируса

От днес в Белгия е в сила ограничение на придвижването на гражданите, освен ако няма належаща необходимост. На населението се препоръчва да си стои вкъщи. Излизането е разрешено в случай на нужда – да се отиде до магазин за хранителни стоки, аптека, поща, банка или бензиностанция. Ограничението ще бъде в сила до 5 април включително.

Излизането извън границите на Белгия без крайна необходимост е забранено до 5 април. Заболелите от коронавирус в Белгия са 1 486, от които 14 са починали.

Броят на заразените от коронавируса в Испания надхвърли днес 13 700, като смъртните случаи се увеличиха до 558. „Имаме 13 716 случая в Испания, които са с 2538 повече от вчера – т.е. увеличение с 18%“, каза Фернандо Симон, шеф на центъра за извънредни ситуации в здравното министерство. За този период броят на починалите от Covid-19 се е увеличил с 67.

Във Франция коронавирусът е причинил смъртта на 175 души от началото на епидемията, 7% от които са на възраст под 65 години, съобщи Джером Саломон, генерален директор по здравеопазването. Той каза също, че в момента са хоспитализирани 2 579 пациенти, включително 699 в реанимация.

Броят на сериозните случаи рязко се увеличи след последния доклад, публикуван от властите в неделя вечерта, отчитайки 400 пациенти в интензивно лечение. От друга страна са регистрирани 27 допълнителни смъртни случая и малко повече от 1000 тествани нови случая (1067) през последните 24 часа, с което броя им достига 7 730 души.

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в Германия достига 9367. Това съобщава телевизионният канал N-TV, който е направил свое собственото изчисление. Данните на тв канала значително се различават от официалните. Институтът „Робърт Кох“, който е част от германското министерство на здравеопазването и събира статистически данни за заболеваемостта, съобщава към вторник вечерта за 7 156 потвърдени случая на болестта и 12 жертви на коронавируса.

Вижте новите ограничения на придвижването в Европа и по света

Стана ясно и че няколко души, работещи в Държавния департамент, са заразени с коронавирус. Новината съобщи държавният секретар на САЩ Майк Помпео. "Става въпрос само за няколко души. Те са по-малко от пръстите на една ръка", уточни Помпео. Той отказа да съобщи точният брой на заразените с коронавирус.

Държавният секретар съобщи, че властите вече са ограничили пътуванията на американските дипломати. "Ще продължаваме да се грижим за нашия екип и ще действаме съгласно указанията на Центъра за превенция на болестите и лекарите", каза още Помпео.

Съветът за сигурност отлага заседанията, предвидени за тази седмица поради пандемията от коронавирус. Това потвърди постоянният представител на Китай, председателстващ Съвета за сигурност на ООН Джан Джун. Той подчерта, че членовете на Съвета за сигурност поддържат тесни връзки и координират действията по въпросите на дневния ред и, при необходимост, са готови за действие. 

Австралия призова своите граждани да отменят всички пътувания в чужбина в едно безпрецедентно решение с цел ограничаване на разпространението на коронавирусната епидемия. Министър-председателят на страната Скот Морисън обяви, наречената от него "безсрочна забрана" за пътувания в чужбина, по време на пресконференция и каза: "ако забавим разпространението, ще спасим животи". "Не пътувайте в чужбина. Това е пределно ясно, това е нареждане", каза той.

Как да работим от къщи, ако имаме деца

В същото време броят на потвърдените случаи в континентален Китай достигна 80 894, от които 3 237 пациенти починаха, повече от 69,6 хиляди са излекувани и изписани от болници, сочи доклад на Държавния здравен комитет. През последния ден в Китай бяха открити 13 нови случая, 11 души починаха, 922 пациенти бяха изписани от болници.

„Държавният комитет по здравеопазване получи от 31 провинции информация за 80 894 потвърдени случая на заразяване с новия коронавирус, включително 8 056 души, които в момента са болни (2 622 души са в тежко състояние), 69 601 души са освободени от болниците, 3 237 са починали “, се казва в доклада.

През изминалия ден в страната са открити 12 внесени случая на зараза: три в Пекин, един в Съчуан, три в Шанхай, пет в Гуандун. Общият брой на внесените случаи на зараза е достигнал 155.

В провинция Хубей, центърът на епидемията, е потвърден само един случай на инфекция за деня (в Ухан), изписани са 896 души (812 в Ухан) и са регистрирани 11 смъртни случая (10 в Ухан). От началото на епидемията в провинцията вече са открити 67 800 случаи на инфекция (50 005 в Ухан), докато 56 883 пациенти са се възстановили, 1 222 са умрели (2 490 в Ухан). В момента в провинцията са болни 7 795 души, от които 2 580 са в тежко състояние.

Отделно в Хонконг са открити 167 случая на инфекция (четири от тях са починали, 92 са се възстановили), в Макао са открити 13 души (10 вече са изписани), 77 души са били заразени в Тайван (един от тях е починал, а 22 са излекувани). 

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама