Без нови случаи на COVID-19 у нас, заразените остават 81

12:53, 18 мар 20 25 4218 Шрифт:
Автор: ТопНовини Автор

Няма нови случаи на заразени с коронавирус у нас, това обяви председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски, предаде репортер на TOPNOVINI.BG.

Така броят на доказаните случаи към момента остава 81. Ген. Мутафчийски призова да не сочим с пръст заразените хора, да не ги заклеймяваме, а да им оказваме подкрепа. 

От РЗИ съобщиха, че майка и син от Перник са заразените с коронавирус. Те са били в чужбина. Третият член на семейството - бащата, засега е с отрицателна проба за Covid-19. Двамата заразени са под карантина вкъщи, под наблюдение от личния лекар и РЗИ. Засега състоянието им е добро, нямат изразена клинична симптоматика.

81 са вече заразените с коронавирус у нас

Генералът показа и готовите защитни облекла. "От снощи екипите на ВМА първи изпробват новата продукция. Впечатленията са, че облеклата са отлични - леки са, здрави, с дишаща мембрана и най-вече многократни. Непромокаеми са", каза Мутафчийски. 

От Щаба коментираха и влиянието на вируса върху бременни жени.

Стана ясно, че те са податливи на заразяване с COVID-19 заради физиологичните промени по време на бременността. В сериозната научна литература обаче не е доказано предаването на вируса от майката на детето, тоест рискът от заразяване е минимален или никакъв. 

В Пловдивския университет има желание за откриване на лаборатория за тестване на коронавирус, съобщи проф. Тодор Кантарджиев. За тази цел молекулярни биолози от университета ще преминат обучение в лабораторията в университета в Стара Загора, а Щабът ще помогне с всичко, което може, за да стартира бързо. Подобни желания за нови лаборатории има в Бургас и Плевен.

Първа жертва на COVID-19 в Турция, Румъния и Гърция с нови ограничителни мерки

Днес ще бъде надмината бройката от 200 хил. заразени души в целия свят, над три хиляди души са заразени само за последното денонощие, съобщи още ген. Мутафчийски. Франция ще тества само болните, които са в тежко състояние и пристигат в болница. В Гърция случаите са почти 400, в Румъния – 217. В Турция за последното денонощие са обявени нови 51 случая. 

В Италия с положителни проби за COVID-19 са 31 500 души, в Испания – 11 000, Германия – 9 300. В Южна Корея има 93 нови случая, докато в Китай са 13. 

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама