Ройтерс: Дезинформациите за Covid-19 идват от Русия

14:00, 18 мар 20 / Свят 25 2337 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Руски медии са разгърнали "значителна дезинформационна кампания" срещу Запада, за да влошат влиянието на коронавируса, да създадат паника и да посеят недоверие. Това сочи документ на Европейския съюз, до който е получила достъп Ройтерс, предаде БТА.

"Продължава значителна дезинформационна кампания на руски държавни и прокремълски медии спрямо Covid-19", се казва във вътрешния документ с дата 16 март.

УЧЕНИ: Хората с кръвна група А са по-застрашени от заразяване с COVID-19

"Цялостната цел на дезинформацията на Кремъл е да нажежи кризата с общественото здраве в западните държави... в съответствие с линията на по-широката стратегия на Кремъл да опитва да руши устоите на европейските общества", се казва още в документа, подготвен от Европейската служба за външно действие:

Разпространявайки фалшиви новини онлайн на английски, испански, италиански, немски и френски, руската кампания използва противоречиви, объркващи и злонамерени съобщения, за да затрудни ЕС в комуникацията в борбата с пандемията.

Първа жертва на COVID-19 в Турция, комендантски час в Сърбия

Москва веднага отрече това. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че твърденията са безпочвени и нямат смисъл, както и че са водени от антируска мания. Той посочи към липсата на точен пример или връзка с конкретна медия в документа на ЕС.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама