Ангелкова предлага туроператорите да издават ваучери за бъдещи пътувания

18:27, 18 мар 20 / Политика 25 3325 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Предлагаме да има възможност туроператорът да издава ваучери за бъдещо пътуване със срок до 24 месеца. Предлагаме също, докато трае извънредното положение у нас, 14-дневният срок за възстановяване на сумите за отменено пътуване да не действа, защото в противен случай има реална опасност голяма част от туроператорите да фалират".

Нови ограничения на придвижване в Европа и по света

"Предлагаме също и отложено плащане по споразумение между туроператора и пътуващия. Ваучерите до 24 месеца за отсрочка на пътуването са предложени, за да може да има обективност и разбиране между туроператора и клиента".

Това коментира министърът на туризма Николина Ангелкова след заседанието на парламентарната Комисия по икономическа политика и туризъм във връзка с извънредното положение у нас заради разпространението на COVID-19 и последиците за сектора.

Министър Ангелкова съобщи, че ведомството разработва програма за кризисна рекламна стратегия. "В момента пренастройваме стратегията за онлайн реклама, както и механизма за насърчаване на организирания туризъм, за да ги преструктурираме. Вярвам, че с обединени усили ще успеем да продължим напред", поясни тя.

"Много е странно и трудно да го изрека аз, но наистина апелирам да не се пътува", каза министърът на туризма и призова българските граждани, които искат да пътуват в чужбина, да не го правят в този момент. "В непрекъсната връзка сме с туроператорите, но да се пътува на екскурзия в този момент е безотговорно. Към днешна дата има 73-ма туристи, които трябва да се приберат от чужбина", посочи тя. 

"Ако всички сме заедно, ще можем да преодолеем кризата в туризма", подчерта министър Ангелкова. "И на мен ми се ще да изрека, че искам всичко за туризма, но няма да е честно, защото той е хоризонтален сектор. С големите туроператори сме се договорили да се реагира месец за месец, за да няма отмяна на всички почивки".

По време на изслушване в парламента по-рано Ангелкова обяви, че в сектора на туризма са заети 296 000 души и редстоят сериозни съкращения на персонал.

„В друга ситуация би било нелогично точно аз да го кажа, но сега апелирам да не се пътува, за да се ограничи заразата. По този начин да минимизираме дългосрочните последствия от кризата“, каза Ангелкова, цитирана от БГНЕС. Към момента 73 граждани са на екскурзии в чужбина. Ден по-рано са били 483. Всички са се прибрали успешно.

Спират туристическите екскурзии у нас и в чужбина до 13 април

Министърът заяви, че е трудно да прогнозира дали въобще ще има летен туристически сезон. За момента туроператор от Германия, с който си партнира държавата, е спрял дейност, но все още не е отменил резервациите.

Ангелкова цитира прогнози, че ако кризата продължи повече от 2-3 месеца, спадът в международните пътувания ще е около 25%, приблизително такъв е процентът на спада от приходи в сектора.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама