Мария Габриел: Фирмите ще изнасят маски само с разрешение от ЕС

08:39, 19 мар 20 / Политика 25 3093 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Кризата с коронавируса ни показа, че веригите за доставки в Европа трябва да възвърнат своята автономност", съобщи еврокомисарят Мария Габриел пред bTV. "Кризата ни показа колко зависим от страни като Китай", допълни Габриел.

"Оттук нататък фирмите, които искат да изнасят маски и респираторни апарати за трети страни, ще трябва да получават специално разрешение", съобщи еврокомисарят.

Трета жертва на коронавируса у нас

„Освен да имаш първа реакция на страх в тази пандемия, трябва да имаш и реакция на отговорност – можем да ползваме новите технологии, за да ограничим заразата. Прибрах се преди седмица, а всички срещи тук се провеждат чрез видеоконферентни връзки“, каза Габриел. И допълни, че в рамките на кабинета й екипът й е 15 човека, като всички те спазват стриктно изолационните препоръки и работят от домовете си.

"Трябва да се използва всяка възможност чрез новите технологии да се ограничат социалните контакти без да се прекъсва работата", каза още тя.

"ЕК предложи да се затворят външните граници на ЕС, защото все още очакваме пика на епидемията, като основно тя вече се развива в ЕС. Въпреки затварянето на границите, обаче, трябва да осигурим безпрепятственото придвижване на стоки, храни и лекарства", допълни Габриел.

На въпрос кой има право да се придвижва в Европа, Габриел коментира, че движението не се препоръчва, например за лични пътувания между страните.

„Важно е да се улесни връщането на хората в собствените им държави, като се спазва карантинният период и стрктна хигиена според правилата на всяка отделна държава“, допълни еврокомисарят.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама