Цените в аптеките растат, доставките са ограничени

09:46, 19 мар 20 25 2468 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Във връзка с указанията за удължаването на срока на рецептите онлайн, Николай Костов от Асоциацията на аптеките обясни по БНТ, че хората няма да ходят при джипитата за рецепти, но трябва да си закупят лекарствата с рецептурната книжка от аптеката, в която последно са купували тези лекарства.

Николай Костов заяви, че предвид извънредната ситуация търсенето е увеличено, а доставките на пазара са силно ограничени. В отговор на въпрос за появилата се спекула на цените на дезинфектанти и лични предпазни средства той каза, че не е възможно да се налагат пределни цени на тези артикули. Той обясни това с увеличените цени на спирта на пазара. За търговците те са нараснали двойно. Оттам идват и по-високите цени за потребителите. Увеличена е както цената на спирта, така и на опаковките.

Вече има затворена аптека заради продажба на лекарства без рецепта

Що се отнася до маските, те имат различни цени в зависимост от производителя, материала, това дали са тествани в лаборатория или не. Цената им варира от 1.30 лв. до над 10 лв.

Николай Костов добави, че липсата на предпазни материали зависи и от дистрибуторите. В България основните дистрибутори са 4 и те държат голяма част от пазара. Затова когато при тях няма такива артикули, няма и на пазара.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама