Седем конспиративни теории за коронавируса

10:12, 19 мар 20 25 3230 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Най-обсъжданата тема през последния месец безспорно е заразата с коронавирус. Ширещата се зараза обхвана над 170 хиляди души по целия свят, като най-засегнат е Китай. Европа също не бе подмината. Но митовете, лъжите и заговорническите теории за коронавируса се разпространяват по-бързо дори от самия вирус, съобщи dariknews.bg.

Коронавирусът е био оръжие, разработено от китайското правителство

Сред най-популярните конспиративни теории е, че китайското правителство е създало коронавируса като био оръжие срещу САЩ. Според теорията по този начин Китай ще отслаби икономически САЩ.

50 българи са блокирани в Малта от шест дни

Роман от 1981 г. предрича Ковид-19

Според потребители на социалните мрежи книга на писателя Дийн Кунц с името „Очите на мрака“ предрича появата на Ковид-19. В книгата се разказва за майка, която открива, че синът ѝ е затворен в тайна военна база и е заразен с опасен микроорганизъм с името „ Ухан-400“, който е разработен в секретни лаборатории край китайския град Ухан – градът в който избухна сегашната епидемия с Ковид-19. Тази теория няма как да е вярна, тъй като Кунц описва вируса като био оръжие, чийто инкубационен период е четири часа, а смъртността е почти 100%.

„Семейство Симпсън“ предрича коронавируса

Популярната анимация е предричала многократно събития от бъдещето, като например избирането на Доналд Тръмп за президент на Съединените щати. По време на епизод от 1993 г. се чува от телевизор новинарска емисия, в която се говори за опасния „Грип Осака“. В следваща сцена работници говорят помежду си, а един от тях споделя, че е болен от една седмица, изкашля се в пратка и я опаковат за Съединените щати, а след това вирусът се разпространява в целия свят. Въпреки че в епизода вирусът тръгва от Япония, това не попречи на потребителите на социалните мрежи да не го свържат с Ковид-19.

Цените в аптеките растат, доставките са ограничени

Сешоарите за ръце убиват коронавируса

През февруари китайските социални мрежи се напълниха с теории как да убием коронавируса. Според десетки потребители сушенето на ръце поне по 30 секунди със сешоар за ръце е най-ефективния метод. От Световната здравна организация съобщават, че всъщност този метод по никакъв начин не може да ни предпази.

Съществува чудодейна напитка, която може да ни предпази от заразяване

В интернет се появи „чудодейната напитка“ Miracle Mineral Solution, която обещава на потребителите да ги предпази от заразяване. Този продукт съдържа натриев хлорид, който се превръща с белина, когато се смеси с лимонена киселина. Резултат по-скоро ще е гадене и повръщане, отколкото лечение.

Атанас Мангъров: Маските и ръкавиците не вършат никаква работа

Алкохолът ни предпазва

Макар и във Фейсбук да се появиха хиляди колажи на новинарски емисии, които съобщават, че алкохол може да се използва като превантивна мярка, това далеч не е вярно. От Световната здравна организация съобщават, че спиртните напитки са добри дезинфектанти, но не гарантират предпазването от зараза.

Яжте повече чесън

Чесънът е здравословен продукт, но няма никакви доказателства, че той може да ви предпази от новия коронавирус.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама