Бум на сигналите за кърлежи в столицата

15:54, 19 мар 20 / София 25 2815 Шрифт:
Антония Иванова Автор: Антония Иванова

Със затоплянето на времето и след меката зима в София зачестяват сигналите за поява на кърлежи. Хората се оплакват, че ги намират не само по тревните площи в междублоковите пространства и парковете, а дори по детските площадки.

Първото обезпаразитяване на тревни площи, което се извършва от Столична община, е планирано за след месец. Затова някои райони възнамеряват със собствени средства да осъществят обработката в най-кратки срокове. Тя се състои в косене и пръскане.

Оказва се, че общините не могат да извършат това със свои служители, а само чрез фирма, наета от Столична община. В противен случай могат дори да бъдат глобени.

От Столична община все още няма решение за по-ранно изтегляне на обезпаразитяването. Дотогава съветите на специалистите са тревните площи да бъдат избягвани.

В условията на коронавирус, когато хората биват съветвани да избягват посещения при лекари, освен ако случаят не е спешен, при ухапване от кърлеж можем да си помогнем и сами. Най-фективният начин за махането му е с тънка пинсета да се хване хоботчето най-близко до кожата. Друг начин е да се направи възел около кърлежа със здрав конец и да се дърпа. Мястото след това трябва да се дизинфекцира с безцветен разтвор, съветва проф. Тодор Кантарджиев - директор на Национален център за заразни и паразитни болести.

Той напомня, че носенето на кърлеж за изследвания не дава стопроцентова гаранция за наличието на заболявания.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама