Акцент на деня: За доброто в лошите времена

17:30, 19 мар 20 25 5715 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

Втора седмица вирусът Covid-19 върлува в страната. За десетина дни не само, че успя да се настани на наша територия, но и рязко смени нормалния ни ритъм на живот. За съжаление регистрираме трета жертва и 105 положителни проби, а четирима българи са с коронавирус в Италия. Пипалата на заразата достигнаха до Смолян, Перник, Велико Търново и Пловдив. Успоредно с разрастването й, превантивните мерки се затягат.  

Какви са новите забрани?

От 20 март до 17 април се забранява влизането у нас на всички граждани на трети страни. Не се допуска влизане от: Италия, Испания, Франция, Великобритания, Северна Ирландия, Германия, Нидерландия и Швейцария. Изключение правят само здравните специалисти, транспортен персонал, дипломати и лица, пътуващи по хуманитарни причини.

Вечерен час

В 10 общини на област Смолян е въведен вечерен час. Гражданите нямат право да излизат от домовете си от 22.00 до 6.00 часа. Подобни забрани бяха въведени в Брезник, където непълнолетните нямат право да излизат след 20.00 часа. Жителите на Елин Пелин ще трябва да си стоят в домовете след 20.00 часа. За непълнолетните вечерният час започва в 18.00 часа.

Живот под карантина

Трети ден зимният курорт Банско е под карантина. Забраната за влизане и излизане от града ще продължи две седмици. Въпреки че голяма част от туристите вече се изнесоха, тази сутрин над 200 чужденци са били настанени спешно в един от хотелите на курорта. Над 60 руски туристи чакат специален чартър да отлетят от страната. Прогнозите са до края на седмицата всички туристи да напуснат България.

Забранителните мерки станаха още по-драстични. Само по един човек от семейство може да отиде до хранителен магазин, аптека, бензиностанция или банкова институция. Засилено е присъствието на полицията и жандармерията заради опити да се пробие карантината през зелена граница.

Доброто в лошите дни

Коронавирусът ни принуди да сложим маските, да се изолираме вкъщи, да изпитаме страх за близките си, но се превърна и в повод отново да видим доброто около нас. В помощ на лекари, пострадали и нуждаещи се разкриха множество дарителски и доброволчески кампании. Само за няколко дни над 200 доброволци – хора с различни професии се отзоваха в болница „Александровска“. Видяхме енергични и ентусиазирани млади хора в „Пирогов“ и ВМА.

Търговски вериги, фондации, лидери на политически партии и собственици на фирми станаха дарители в борбата срещу Covid-19. Сигурно ще има и такива, които ще използват ситуацията за свои дивиденти, но ние бихме искали да посочим добрия пример.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама