БЧК-Пловдив набира доброволци

07:12, 20 мар 20 25 2926 Шрифт:
Редактор: ТопНовини Автор

Областният съвет на Българския червен кръст в Пловдив отправи зов за съпричастност. Апелът е за набиране на доброволци, които да закупуват храни и медикаменти предимно на самотно живеещи възрастни хора.

Лицата трябва да бъдат на възраст между 18 и 50 години и по възможност да са с личен автомобил. Желаещите да помогнат в този труден за страната и света момент на най-незащитената група от обществото – самотно живеещите възрастни хора, могат да се регистрират на имейл: [email protected] или да получат указания на телефон 0884789774.

БЧК с дарителска кампания за коронавируса

Доброволците ще бъдат част от мобилните социални екипи на БЧК-Пловдив и ще посещават домове до прага предимно на самотни възрастни пловдивчани. „В този момент имаме нужда от шофьори с лични автомобили и от психолози”, заяви директорът на БЧК-Пловдив Таня Георгиева, която е член на кризисните щабове в Пловдив и областта.

Мобилните социални екипи работят на територията на всички 6 района на Пловдив, като ползвателите са предимно самотни трудно подвижни възрастни хора, изпаднали в криза. Те могат да подават сигнали в денонощния кол център и при необходимост да бъдат посетени от екип, който да им осигури храна и лекарства.

В проекта е засегната и много важна тема – превенцията на измами – телефонни и документални. Целта му е повече сигурност на възрастните хора: охрана на абонатите, както и движимото и недвижимото имущество в домовете им; елементарна система за повикване на патрул чрез слушалката на домашния телефон на абоната; денонощна връзка с полицейските органи и подаване на постоянна информация при съмнение за извършени престъпления или готвени такива, нарушения на пътната мрежа, електропреносната и водопреносната мрежа и др.

Мерки на БЧК за ограничаване на COVID-19

„В Пловдив вече работи и гореща телефонна линия заради COVID-19. Дежурни психолози отговарят на телефон  0700 147 44 и помагат на хората със съвети и препоръки за заразата”, съобщи още директорът на БЧК- Пловдив Таня Георгиева. Линията е отворена от 08.00 до 18.00 часа.

У нас има и национален телефон, като след първите положителни резултати в България броят на обажданията се е увеличил значително. Телефонът е 028078757. Към момента питанията са в две направления – мерки за превенция на заминаващите в чужбина и мерки, които трябва да вземат пристигащите от дестинации с коронавирус и техните семейства.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама