112 са вече заразените с коронавируса у нас

08:07, 20 мар 20 25 4078 Шрифт:
Автор: ТопНовини Автор

112 са вече случаите на заразени с коронавирус у нас, това обяви председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски, предаде репортер на TOPNOVINI.BG.

От снощи, когато беше съобщено за 107 установени случая на инфекцията, са изработени 56 проби, от които са доказани новите пет случая.

В Смолян има трима заразени. В Перник, Пловдив и Габрово - по двама. В Плевен и Варна случаите са четири. В Благоевград и Бургас – двама. В Лом вече има един заразен. В Ловеч заразен е един човек.

БЛС настоява за пълно затваряне на София

Той отново апелира към възрастните хора да стоят по домовете, защото те са групата, която е най-застрашена.

"Щабът заседава и прецени, че към този момент са достатъчно твърдите мерки в София, но имаме готовност и за по-твърди мерки", обяви ген. Мутафчийски. Мерките могат да се затегнат само при обективни обстоятелства за това. Когато започнат да излизат случаи, които са в пъти повече от обявените до сега бройки, това е наложителна мярка, посочи той. 

Той съобщи, че пациентите в Плевен и Габрово се възстановяват, предстои им взимането на две проби в рамките на 24 часа, и ако те се окажат отрицателни, ще бъдат изписани от болниците. Състоянието на лекаря от Велико Търново, заразен по време на работата си в столична болница, също е добро. 

Ген. Мутафчийски даде информация и за заразения с коронавирус в Пловдив. „Да, заразеният е лекар, установени са неговите контакти. От 6 дни не е на работа. До колкото знаем е работил на едно място", каза той.

При проверките в аптеките, Щабът е установил завишени цени на маски и дезинфектанти, а от освободените от резерва 100 хил. литра спирт, 68 хил. литра още не са потърсени от фирмите за производство на дезинфектанти.

Домусчиев за болестта COVID-19

Относно хлорохиновия фосфат, предложен като възможен медикамент в борбата с коронавируса, Мутафчийски коментира, че медикаментът не е разрешен за България. "Има специален режим, по който се внася. Той трябва да се активира от определена болнца, в случая - ВМА. От онзи ден е задействана процедурата за набавяне на този медикамент. Аз не бих го използвал. Той е от група с препоръчани медикаменти и влиза в групата на възможните лекарства, които могат да спомагат лечението. Изяснява се дали е възможно доставката на суровини".

Към тази сутрин 245 хиляди са вече заразените в света. В Гърция броят доближава 500 души, в Северна Македония – 50, Събрия – 103, Хърватия – 110, Турция са заразени са 359, като само за вчерашния ден са обявени нови 68 случая.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама