50% от заведенията няма да отворят след кризата, прогнозират от бранша  

09:45, 20 мар 20 25 8845 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

Коронавирусът се наложи върху всички сфери на живот в страната. Втора седмица се борим с епидемията и успоредно с това се опитваме да прогнозираме икономическите последици. Цели сектори като туризъм са напълно блокирани. Какви загуби очакват ресторантьорите и хотелиерите питаме председателя на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов.  

Според него към момента властта не е предприела никакви мерки за подпомагане на бизнеса за разлика от много страни, където са спрени вече плащанията на данъците, стопирани са кредитите и наемите.  

Алибегов твърди, че възстановяването на бизнеса след кризата ще продължи минимум една година, тъй като браншът е колабирал. От Асоциацията прогнозират фалити на над 50% от търговските обекти. „Над 20% от служителите, заети в бранша, вече са освободени. Другите се пускат в неплатен отпуск“, поясни той.

Държавата предложи да поеме 60% от заплатите на служителите, които в момента не работят. „Работодателите трябва да гарантират останалите 40% от заплатата и осигурителните вноски. Как бизнесът да гарантира каквото и да е било, като в момента всичко е затворено?“, попита Алибегов и добави, че единственото което иска бизнесът е да се поемат разходите на персонала за два месеца. 

За предложението на Столична община временно да не се плаща тротоарно право на заведенията и наеми на общинските терени за търговски обекти, той каза, че за март месец всички такси вече са платени. „Ако април месец не се работи - ясно, е че няма да се плаща“.

Ресторантьорите са пред фалит заради коронавируса

Тази година туристи от чужбина няма да дойдат. Българското Черноморие ще разчита на българи. Сектор туризъм на картата на България няма. Над 540 хил. души са заетите в бранша. 300 хил. ще бъдат освободени до края на март“, каза Алибегов.

От Асоциацията смятат, че най-голямата загуба ще бъде след като отворят заведенията след кризата, защото тогава няма да има нито работа, нито пари. „Хем ще работим, хем ще сме на минус. Искахме в аванс да предотвратим катастрофата. В бизнеса сме от години, но никой не ни послуша“.  

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама