Пушачите са по-уязвим от заразяване с коронавирус

20:00, 20 мар 20 / Любопитно 25 3292 Шрифт:
Виолета Иванова Редактор: Виолета Иванова

Пушенето на цигари, наргиле или използването на електронни цигари прави човека по-уязвим от заразяване с коронавируса, пише сайта „Scientific American”.

Според предварителните проучвания пушачите са изложени на повишен риск от развитие на хронично белодробно заболяване, което е критично за развитието на тежка клинична картина след заразяване с COVID-19.

"Имунните клетки на пушачите мутират с течение на времето. И това води главно до факта, че е по-вероятно да се заразят с каквито и да е вируси", казва биологът Робърт Таран, цитиран от БГНЕС.

Авторите на публикацията отбелязват, че съществуващите проучвания не свързват пряко тютюнопушенето с рисковете от заразяване с COVID-19. Въпреки това е установено, че този навик причинява значителна вреда на имунната система, което очевидно може да влоши развитието на коронавирусните инфекции.

Миналата седмица Световната здравна организация обяви разрастването на огнището на коронавируса за пандемия, разпространена в повече от 110 страни. Общо около 222 хиляди души са заразени в света, повече от девет хиляди са загинали.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама