ЕК дава 77 млн. евро за отпадъците на София

13:39, 20 мар 20 / София 25 2255 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Европейската комисия одобри инвестиция от над 77 милиона евро от Европейския фонд за регионално развитие за модернизиране на интегрираната система за управление на отпадъците в град София, съобщиха от ЕК.

Инвестицията ще подпомогне изграждането на високоефективно съоръжение, което ще произвежда едновременно топлинна и електрическа енергия на базата на гориво, получено от негодни за рециклиране битови отпадъци. Благодарение на чистите и авангардни технологии, процесът, известен още като „когенерация“, ще предостави на жителите на българската столица по-добър достъп до енергия на достъпни цени, като същевременно ще опазва околната среда.

Дезинфекцират на всеки три дни улици, подлези, контейнери за отпадъци в София

Комисарят по въпросите на сближаването и реформите Елиза Ферейра заяви: „Намаляване, повторно използване, ремонтиране, рециклиране, оползотворяване и обезвреждане - тази инвестиция е в съответствие с Рамковата директива на ЕС за отпадъците и е от съществено значение за една модерна, ефективна и устойчива система за управление на отпадъците в София“.

Според изчисленията след изграждането на съоръжението то ще има капацитет за производство на приблизително 55 мегавата (MW) топлинна енергия и 19 мегавата електрическа енергия. Това означава топлинна енергия за 40,000 души и електричество за 30,000 души.

Забраняват вноса и износа на отпадъци за горене между България и Северна Македония

Този проект представлява заключителната трета фаза от програма за управление на отпадъците, която има за цел намаляване на въздействието на отпадъците върху околната среда, подобряване на рециклирането и стимулиране на инвестициите в управлението на отпадъците в София. България е получила общо 204 милиона евро от Европейския фонд за регионално развитие за два програмни периода — 2007—2013 г. и 2014—2020 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама