Затварят паркове и площадки, ограничават пътуванията

19:45, 20 мар 20 25 4483 Шрифт:
Любомира Николова Автор: Любомира Николова
Разходка в парка куче пенсионер
Разходка в парка куче пенсионер

Здравният министър Кирил Ананиев обяви, че считано от 00:00 часа тази вечер - 21 март, се въвеждат следните мерки на територията на България:

Снимка: БГНЕС

Преустановява се посещението на паркове, детски градини, спортни и детски площадки, както и съоръжения на открити и закрити обществени места. Ще се допускат граждани, които да разхождат само домашните си любимци. Не трябва обаче да се предизвикват струпвания на граждани, като за целта следва да се спазва дистанция от минимум един метър между собствениците на домашните животни. Неотложни ветеринарни прегледи могат да се извършват в предварително уговорен с кабинета/клиниката час и при създаден ред, недопускащ струпване на хора. 

Органите на МВР ще организират КПП на входно-изходните пътища на областните центрове и ще извършват проверка на целта на пътуването на гражданите. През КПП ще се пропуска преминаването на лица в случаи на неотложно пътуване обусловено от доказана потребност от трудово естество, здравословни причини, завръщане в собствения, настоящ адрес, дом, или постоянен адрес. Това се установява със служебна бележка от работодателя, медицински документ или лична карта.

Забранява се на лицата до 60-годишна възраст да посещават хранителни магазини и аптеки всеки ден в периода от 8:30 до 10:30 часа.

Снимка: БГНЕС

Гешев: Подкрепям по-рестриктивните мерки на БЛС

Ананиев обясни, че всички тези мерки се въвеждат с цел да се предпази животът на българските граждани. „Мерките ще ги прилагаме няколко дни и ще видим как се изпълняват от българските граждани. Ако резултатът е негативен, ще трябва да вдигнем още по-високо ниво на сигурност, като лицата, които напускат своите домове, трябва да декларират за своята собствена отговорност. Излизайки, те трябва да имат декларация и когато бъдат срещнати от органи от МВР или здравни такива, те да я покажат“, обясни той.

Обсъждат магазините да работят рано сутрин само за възрастни хора

Не закъсняха и реакциите

Икономистът Владимир Каролев написа пост в социалната мрежа със следния текст:

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама