Еврокомисията разреши „инжекции“ в икономиката на отделните членки

19:33, 20 мар 20 25 4338 Шрифт:
Антония Иванова Редактор: Антония Иванова

Европейската комисия задейства от днес дерогационна клауза от Пакта за стабилност в полза на икономиката на ЕС заради кризата с коронавируса. Това обяви във видео обръщение нейният председател Урсула фон дер Лайен, предаде БНР.

Това означава временно спиране на действащите фискални правила в ЕС, за да могат държавите-членки да изразходват "толкова средства, колкото им е необходимо“, за да се справят с негативното въздействие на Covid-19 върху техните икономики.

„Днес правим нещо ново, което никога не е било извършвано - активираме общата дерогационна клауза. Това означава, че националните правителства могат да инжектират в икономиките си толкова, колкото е необходимо. Ние правим по-гъвкави бюджетните разпоредби, за да им позволим да се възползват“, каза Фон дер Лайен.

"Обещахме, че ще направим всичко, за да подкрепим европейците и компаниите през кризата. Ние изпълняваме нашите обещания. Вчера въведохме най-гъвкавите правила, които някога са помагали на хората и компаниите. Днес задействаме клаузата за облекчаване на бюджетните правила, като даваме възможност на правителствата да наливат средства в икономиката".

Фон дер Лайен обеща през миналата седмица, че ЕС ще създаде инвестиционна инициатива в размер на 37 милиарда евро като част от пакет от мерки за омекотяване на икономиките на блока от въздействието на коронавирус.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама