Нов печален рекорд на смъртните случаи в Италия, първа жертва в Сърбия

21:09, 20 мар 20 / Свят 25 3407 Шрифт:
Антония Иванова Редактор: Антония Иванова

Италия съобщи за рекордните 627 смъртни случаи за денонощие, с което жертвите достигат 4032 въпреки усилията на правителството да спре пандемията, предаде БТА.

Заразените с Covid-19 достигнаха 47 021 от 41 035 в четвъртък.

Предишния рекорд на Италия за смъртни случаи за денонощие бе в сряда - 475.

В европейската страна с население около 60 млн. души сега са 36,6% от смъртните случаи от коронавируса по света. Само за последните 3 дни те са над 1500. Тази дневна смъртност е по-висока от официално съобщената от Китай в пика на заразата около Ухан в провинция Хубей.

В Сърбия днес почина първият пациент заразен с коронавирус, съобщи премиерът на страната Ана Бърнабич Тя уточни, че в момента осем души, които също са заразени, са в тежко състояние. Общият брой на заразените в Сърбия достигна 135 души.

Поради разпространението на коронавируса в 9.00 часа днес Сърбия затвори абсолютно всички свои ГКПП за влизане на граждани на нейна територия. Мярката не важи само за товарни камиони.

В борба с коронавируса: Превръщат конгресен център в Мадрид в болница с 5 000 легла

В същото време ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) предупреди младите хора, че "не са непобедими" срещу пандемията от коронавируса и каза, че тяхното самоограничение може да спаси животите на по-възрастните хора, предаде БГНЕС.

„Днес имам съобщение за младите хора: не сте непобедими. Този вирус може да ви изпрати в болница за седмици - или дори да ви убие. Дори да не се разболеете, изборите, които правите за това къде да отидете, биха могли да бъдат разликата между живота и смъртта за някой друг“, каза шефът на СЗО Тедрос Аданом Гебрейес ус на виртуална пресконференция в Женева.

Франция отчете нови 78 смъртни случая от коронавируса през последните 24 часа, което доведе общия брой на смъртните случаи от епидемията в страната до 450 души.

12 612 души са с потвърдени тестове във Франция, като генералният директор по здравеопазването Джером Саломон предупреждава, че това е "минимална цифра" в сравнение с реалния брой на заразените. Той каза, че 5 226 души са били хоспитализирани с вируса, като 1 300 от тях са под интензивно лечение.

"Половината от пациентите в интензивно отделение са под 60 години", каза той, предупреждавайки, че епидемията покосява и "младите хора". 

САЩ спират да издават визи по света заради вируса

Великобритания обяви днес по-строги ограничения за борба с епидемията от коронавируса, като съобщи за закриване на кафенетата, заведенията за хранене, баровете, ресторантите, нощните клубове, театрите и центровете за отдих.

Премиерът Борис Джонсън каза, че трябва да се затворят „възможно най-бързо“ от днес вечерта и да не се отварят отново в събота, но допълни, че услугите за доставки все пак остават действащи.

Британското правителство заяви, че ще помогне за покриване на заплатите на хората, засегнати от избухването на коронавируса, при по-нататъшни мерки за ограничаване на икономическото и социалното пропадане заради кризата.

"Правителството ще се намеси и ще помогне при заплатите на хората", каза финансовият министър Риши Сунак и добави, че фирмите могат да кандидатстват за безвъзмездна помощ до 80% от заплатите на блокираните работници до общо 2 500 британски лири (2 900 долара) месец.

Мистерията с малкото смъртни случаи от коронавируса в Германия

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в Германия надхвърли 19 800, като през последните 24 часа отбеляза скок с 6000. По този начин страната отбеляза най-голямото увеличение на заразени с Covid-19 досега.

Междувременно броят на починалите от смъртоносната зараза в Германия нарасна с 18, достигайки общо 60 за цялата страна. Това представлява увеличение с 42,8% спрямо вчерашните данни, отбелязвайки най-стръмният ежедневен скок от началото на вирусната епидемия, но нивото на смъртност за сега е доста ниско - 0,3 на сто.

Общо 180 души успешно са се възстановили от коронавируса. В момента Институтът „Роберт Кох“ оценява общия риск за здравето на германското население като висок.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама